Žena doma: Peniaze

Mary K. | 19. jún 2017
Žena doma: Peniaze

V baby centre, kam chodíme s malou, majú kaviarničku. Urobia dobrú kávu, aj bezkofeínovú, k nej aj bio koláčik si môžete dopriať.

Rada zaplatím za dobré veci

Ten si neodpustím, rovnako ako laté s takou nadýchanou penou, že mňam. Rada zaplatím za dobré veci a viem, že babám, ktoré centrum vedú, pomáha kaviarnička a tržby z nej prežiť. Nie každej mame sa však suma 2,60 za kávu s koláčikom zdá byť ok.

„Čo si myslia, kto si to kúpi? Som na rodičovkom,“ hovorí jedna z nich a vyťahuje čajík a keksíky z domu. Tá istá mamina pred chvíľou debatovala s kamarátkou o nových hodinkách, ktoré si kúpila za necelé dve stovky, o fakt dobrých kraťasoch, ktoré si dopriala rovno v dvoch farbách. Márnivo som si dokúpila päť bio koláčikov so sebou.

Peniaze sú strašne fajn, ak ich používate na dobré veci a umožnia vám dopriať si. Ich hodnota je taká relatívna! Cítim sa ako boháčka s koláčmi v ruke, na ktorej neónovo svietia hodinky za 8 eur z mamičkovského bazáru.

Prečítajte si: Žena doma: Veľa nám netreba

Radšej zážitky a rodinné výlety

Každá mama čaruje s peniazmi z rodičovského príspevku. Tým, že ich nie je veľa, rozmýšľa o tom, či a čo kde kúpi. Osobne som schopná prejsť celé mesto za lacnejšími plienkami, ale ovocie a zeleninu kupujem od overených trhovníkov za podstatne vyššie ceny, ako sú tie akciové v supermarketoch.

Chodím v niekoľkoročných teniskách a rifle si pamätajú ešte vysokoškolské časy, ale neľutujem peniaze investovať do zážitku, rodinného výletu, či víkendového workshopu.

Som rada za to, že som sa o peniazoch naučila premýšľať inak. Že uvažujem o tom, kto je za vecou, ktorú si kúpim, komu vlastne platím a do akého kolobehu ich pustím. 

Tak si aj budúci týždeň dovolím minúť 2,60 za pôžitok, z ktorého budú mať aj iní úžitok. Moja dcéra si práve v baby centre listuje v knihe, ktorú možno takto „zaplatila“ iná mamina vychutnávajúca si niekedy pred rokom fajnové laté s bio koláčikom. 

Prečítajte si: Žena doma: Ako veľmi sa bojíte o svoje deti?

Prečítajte si: Žena doma: Potravinový biznis na deťoch

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: