Vyhrajte nad migrénou!

Redakcia | 3. august 2016
Vyhrajte nad migrénou!

Stres, zlá životospráva, zhon... to sú faktory, ktoré sa celosvetovo najväčšou mierou podpisujú na vrub nárastu ľudí trpiacich migrénou. Štatistky udávajú, že v súčasnosti trápi migréna asi 12 % populácie.

Migréna sa radí medzi progresívne ochorenia, teda ak je liečená nevhodne alebo nedostatočne, jej priebeh sa zhoršuje. Napriek tomu vyhľadáva lekársku pomoc kvôli neznesiteľným bolestiam hlavy a ďalším migrenóznym príznakom iba asi 15 % ľudí. Podľa odborníkov je to však chyba. Migréne sa totiž dá predísť, alebo aspoň účinne zmierniť jej príznaky.

K tejto téme tiež: Neurologické a psychické ochorenia v tehotenstve

Čo robiť?

  • Predtým než vyhľadáte lekára, zaznamenávajte si častosť záchvatov bolesti a ďalšie symptómy, ako sú nevoľnosť, nutkanie na zvracanie, citlivosť na svetlo...
  • Všímajte si sprievodné javy nástupu migrény, napr. nedostatočný spánok, prudká zmena počasia, požitie väčšieho množstva alkoholických alebo kofeínových nápojov.
  • Neužívajte dlhodobo voľne dostupné analgetiká, návykom ich účinnosť klesá. Poraďte sa s lekárom, ktorý vám presne stanoví vhodnú liečbu.

Migréna trápi aj deti. Ako ju zvládnuť?

Migréna potrápila aj množstvo slávnych ľudí. Medzi najznámejších patrili rímsky cisár Julius Caesar, Napoleon Bonaparte, ale aj osobnosti umenia ako Lewis Carroll, Miguel de Cervantes, Vincent van Gogh, Georges Seurat, Frédéric Chopin, Peter Ilijč Čajkovskij a ďalší.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: