Vianočný recept:Talianske Panettone
Naša redaktorka Veronika Nováková žije s rodinou na krásnom toskánskom pobreží. Sviatočné dni sa v talianskych rodinách nezaobídu bez tradičného koláča Panettone, v ktorom je kandizované ovocie a hrozienka.
Panettone si gazdinky väčšinou kupujú
„Tento koláč sa zvyčajne servíruje ako dezert. A práve v jeho servírovaní sa gazdinky môžu vyhrať. Koláč sa môže vyzdobiť marcipánovou pastou do rôznych vianočných motívov, prípadne sa podáva so sladkým vínom. Ďalšou verziou, ktorú milujú deti, je Pandoro, taktiež koláč zabalený do pestrofarebného celofánu, ktorý sa pred podávaním posype práškovým cukrom.
Keď však Pandoro nakrájate na plátky, môžete si z neho urobiť vianočnú hviezdu plnenú nutelou a mascarpone. Trik spočíva v tom, že jednotlivé vrstvy koláča na seba ukladáte nesymetricky, z čoho vznikne krásna hviezda, ktorou ohúrite všetkých hostí. Panettone aj Pandoro si zvyčajne talianske gazdinky kupujú v obľúbenej pekárni, pretože jeho výroba doma by trvala aj viac dní. Pekne zabalený koláč si prinesú domov niekoľko dní pred Vianocami, takže kým nenastane jeho slávnostná chvíľa, je aj krásnou vianočnou dekoráciou.“
Talianske Panettone
Potrebujeme:
Na kvások:
- 50 ml mlieko
- 2 PL kryšt. cukor
- kocka droždie
Na cesto:
- 3 vajcia
- 3 žĺtky
- 100 g kryšt. cukor
- 750 g polohrubá múka
- 1 PL olej
- 90 g maslo
- 150 ml mlieko
- hrozienka, kandizované ovocie
Postup:
Pripravíme si kvások zmiešaním vlažného mlieka, cukru a droždia. Do veľkej misy dáme vajíčka a žĺtky, ktoré vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme zvyšné suroviny, kvások, nakoniec hrozienka a ovocie podľa chuti. Spracované cesto necháme asi 30 minút odpočívať, preložíme ho do vyššej formy vystlanej papierom na pečenie a opäť ho necháme asi 30 minút podkysnúť.
Pečieme pri teplote 180 °C asi 35 minút, podľa rúry. Hotový koláč potrieme rozpusteným maslom.
Krásne sviatky!
Vianočné pečenie: Pomarančovo-kokosové vianočné keksíky od Roba Pappa