Vianočný banánový stromček Márie Podhradskej alias SPIEVANKY

Marika Koscelníková | 13. december 2020
Vianočný banánový stromček Márie Podhradskej alias SPIEVANKY
foto: Archív Márie Podhradskej, Ivana Brunová

Vianoce sú v každej rodine iné. Každá rodina má svoje tradičné recepty na dobôtky, ktoré na vianočnom stole nechýbajú. Mária Podhradská sa s nami podelila o svoj recept.

Vianočný banánový strom

Suroviny na cesto:

6 vajec, 8 lyžíc kryštálového cukru, 8 lyžíc polohrubej múky, 1 prášok do pečiva

Suroviny na plnku:

1 kyslejší lekvár (napr. višňový, slivkový, ríbezľový a pod.), 5-6 banánov

Krém:

5 celých vajec, 1 vanilkový cukor, 150g práškový cukor, 2 lyžice kakaa, 2 lyžice polohrubej múky, 1 celé maslo, rum alebo rumová aróma

mária podhradská

Postup: 

Žĺtka zmiešame spolu s kryštálovým cukrom, pridáme múku, prášok do pečiva a nakoniec sneh. Upečieme a na vychladnuté cesto natrieme lekvár a poukladáme 5-6 zrelých banánov nakrájaných na malé kolieska. 

Do hrnca dáme 5 celých vajec, vanilkový cukor, práškový cukor, kakao, polohrubú múku a šľaháme nad parou až kým sa krém neuvarí. Najskôr krém zväčší objem a zbledne, čím sa dlhšie varí, tým “spľasne” a zhnedne. Varíme nad parou najmenej 20 minút, aby bol uvarený. Do vychladnutého zašľaháme celé maslo a ochutíme rumom alebo arómou. Hotový krém natrieme na pripravené cesto a dáme do chladničky stuhnúť.

Hotový stromček môžeme vyzdobiť podľa fantázie - sušené ovocie a orechy, lentilky, kandizované ovocie a pod., kto čo ľúbi.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: