NAJ domáci recept: Dnes pozýva Miriam Kalisová

Marika Koscelníková | 18. december 2018
NAJ domáci recept: Dnes pozýva Miriam Kalisová
foto: archív M. Kalisovej

Každá rodina má svoj NAJ recept, ktorý zachráni nie jeden zlý deň a ulahodí nielen žalúdku, ale aj duši. Dnes s nami poďte nahliadnuť do kuchyne Miriam Kalisovej.

U nás doma "fičíme" na Brumkoch

Miuška ich miluje a keby ste videli, ako sa po nich zapráši pri dospelých chlapoch. Takže smelo do toho, určite ich vyskúšajte.

Z tohto istého cesta robievam pravidelne tortu.  Skúšala som ísť na cukrové minimum a myslím, že toto množstvo je také ideálne. Aj dobre chutia, a zároveň nie sú presladené. Môžete si ho samozrejme prispôsobiť podľa vlastnej chuti, konzistencia cesta sa nezmení ;)

Na tortu vám odporúčam karamelovo-tvarohový krém. Je neskutočný a s orechovým korpusom ladia ako milenci. To proste musíte skúsiť. Za túto kombináciu dám do ohňa všetky ruky čo mám.

miriam kalisová brumkovia

Brumkovia Miriam Kalisovej

Potrebujeme:

  • 4 vajcia
  • štipku soli
  • 1 pl pomletých golden ľanových semiačok
  • 100 g pomletých vlašských orechov
  • 1 čl perníkového korenia
  • 1 kl sódy bikarbóny
  • 6 pl kokosového cukru (asi 60 g) prípadne podľa chuti
  • 1 čl svetlého karobového prášku na labky a ňufáčik
  • trošku ghee masla na vymastenie formy

Z tohto množstva vám vyjde 12 brumkov. Budete potrebovať 2 formy po 6 kusov. Ja mám jednu macíkovú a druhu sovičkovú, ktorá žne úspechy rovnako.

miriam kalisová brumkovia

Postup:

1.Oddelíme si žĺtka od bielkov. Najprv si vyšľaháme tuhý sneh z vaječných bielkov so štipkou soli. Potom vyšľaháme do peny žĺtka s 2 pl kokosového cukru. Do misky si odvážime orechy, zvyšok kokosového cukru, pridáme sódu bikarbónu, perníkové korenie a ľanové semiačka a poriadne spolu premiešame.

2.Do žĺtkov opatrne vmiešame sneh, prisypeme sypkú zmes  a spojíme miešaním do kompaktnej ľahučkej hmoty. Pozor! Nevmiešavajte sypkú zmes do žĺtkov skôr, ako k nim pridáte sneh!! Cesto by vám tak veľmi stuhlo, že by ste sa riadne natrápili, kým by ste doň vmiešali aj sneh ;) . 

3.Odoberieme si asi 2-3 pl zmesi, pridáme do nej karobový prášok a miešame, kým sa cesto nezafarbí. Silikónovú formu položíme na plech bez okrajov, aby sa nám s ním lepšie manipulovalo, a prstami vymastíme formičky ghee maslom. Karobom zafarbené cesto vložíme do zdobiaceho cukrárskeho vrecúška a plníme tie časti, ktoré chceme mať tmavé. Ja ho dávam do labiek a ňufáčika. Keď máme naplnené tmavé časti, lyžicou plníme brumkov do plna. Ja si zvyšok cesta dávam do umytého cukrárskeho vrecúška, urobím väčšiu dierku a vyplním všetky miesta vo formičkách.

6.Brumkov pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov na vrchnom a spodnom ohreve približne 12-15 minút. Kontrolujeme špáradlom, či už je pekne prepečený. Po vytiahnutí z rúry ich chvíľku necháme vo forme a potom vyklopíme na rošt a necháme vychladnúť.

7.Keďže je v ceste veľa orechov a vajcia, brumkov skladujeme v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. Ako som už spomínala, z tohto cesta robím aj tortu. Postup je úplne rovnaký, len cesto vylejeme do vymastenej a polohrubou múkou vysypanej tortovej formy.

Dobrú chuť

-Miriam Kalisová-

 

 

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: