Vegáni a vegetariáni pozor! Netrpíte nedostatkom živín?

Michaela Klamová | 20. júl 2022
Nedostatok živín

Mnoho ľudí prechádza na vegánsku, vegetariánsku či inak rastlinne orientovanú stravu. Dôvody sú rôzne, od zdravotných, ekologických až po náboženské. Táto strava však nemusí hneď znamenať, že sa stravujete zdravo a že telu dodávate dostatok potrebných živín.

Byť vegetariánom znie skvelo, pokiaľ to ale v praxi neznamená, že žijete viac-menej na vyprážanom syre s hranolčekmi a keksíkoch. Strava zložená z prevažne rastlinných zložiek je bezpochyby jednou z najlepších variant, ktoré môžete zvoliť, no stále musíte dávať pozor na to, čo si naložíte na tanier.

Nechýbajú vám vitamíny?

Podľa istého prieskumu (ext. zdroj prieskum)približne 13 % vegetariánov a až 28 % vegánov trpí nedostatkom jednej alebo viacerých živín. Najčastejšie ide o nedostatok vitamínu B12, omega-3 mastných kyselín, jódu, vápnika, selénu, železa a zinku. Všetky tieto živiny sú nesmierne dôležité pre fungovanie nášho organizmu a ich nedostatok môže viesť k vážnym poruchám a zdravotným komplikáciám. 

Ak sa rozhodnete prejsť na zdravšiu stravu, držte sa týchto odporúčaní:

  • Poraďte sa s odborníkom na výživu. Vyberajte certifikovaných odborníkov, nie samozvaných potravinových guru z internetu. Pokiaľ ste tehotná, plánujete tehotenstvo, alebo máte vyšší vek, je výživový špecialista nevyhnutnosťou.
  • Jedzte pestrú stravu. Pravidelne obmieňajte rôzne druhy ovocia, zeleniny, strukovín či obilnín. Bolo preukázané, že čím pestrejší je váš jedálniček, tým lepšie na tom váš organizmus je.
  • Sledujte svoje telo. Ak cítite únavu, ospalosť, nedokážete sa sústrediť alebo sa mení vaša nálada, môže to signalizovať nedostatok živín (ext. zdroj nedostatok živín). Poraďte sa v tomto prípade s vaším lekárom.
  • Chýbajúce živiny v prvom rade doplňte vhodnou stravou. Po výživových doplnkoch siahajte až v prípade nutnosti, alebo nariadení lekára. Ak už užívate výživové doplnky, vždy dodržujte odporúčané dávkovanie. Predávkovanie môže mať v lepších prípadoch za následok vyhodené peniaze (keďže telo prebytočné látky nespotrebuje a vylúči močom) a v horších poškodenie vášho zdravia.
Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: