Vaječný vianočný likér - overené recepty mamičiek
Sladký, voňavý, lákavý - taký je klasický vaječný likér, ktorý k Vianociam určite patrí.
Vaječný likér
Táto vianočná dobrota sa pripravuje z mlieka (populárne je kondenzované mlieko, ale aj smotana, pre ľudí s intoleranciou laktózy sa môže použiť aj kokosové, či sójové mlieko), vajec a rumu (alebo brandy). Pre zvýraznenie vianočnej chuti sa pridáva aj muškátový oriešok, vanilka a škorica. Puding príliš riedky nápoj zahustí a mnohí ho práve s pudingom pripravujú. Vedeli ste, že niektorí namiesto vajec používajú avokádo?
ZLATÉ MLIEKO: Zázračný (nielen) detoxikačný nápoj
Avokádový (nevaječný likér
Avokádo prešľaháte s cukrom a do tejto zmesi pridáte brandy alebo rum a smotanu. Takýto likér je potrebné rýchlo skonzumovať, lebo avokádo mení svoju farbu a chuť.
Vaječný likér sa podáva chladený, ale môžete si ho pridať aj do kávy (tzv. alžírska káva). Väčšina z nás si nápoj kuchtí doma a jeho príprava je súčasťou predvianočných príprav. Zisťovali sme, ako si ho pripravujete doma vy a ponúkame vám tipy na domáce "vajčáky".
Vaječný likér - recepty od vás
Likér od Zuzany :
- 250 ml smotana na varenie
- 1 veľká čokoláda na varenie, alebo obľúbené čokoládové tyčinky cca po 4 5 ks
- 1 salko
- 0,5 l rum
Smotanu zohrejeme, ale nevaríme. Rozpustíme v nej čokoládu, necháme vychladnúť a do studeného dáme salko a rum už podľa toho, ako silný likér chceme mať. Ja dávam pol litra a sem-tam ešte dolejem. Zmes nalejeme do fliaš a šup do chladničky. Bon apetít!
Likér od Beaty:
U nás doma je topka domáci Baileys.
Uvaríme si vo vode dve salká - asi dve hodiny. V 0,5 l mlieka si pripravíme mandľový puding. Potom len zmiešame uvarené salko s pudingom, pridáme rum podľa chuti (cca 0,5l). Je to veľká fajnotka, vyskúšajte!
Likér od Helenky:
- 1 kondenzované mlieko
- 1 vanilkový puding
- 250 ml mlieka
- 3 dcl rumu
- 5 žĺtok
- 2 PL práš.cukru
- pol sáčku vanilkového cukru
- vanilková aróma (4 kvapky)
Postup:
Najprv si urobíme puding z 250 ml mlieka, do ktorého sme pridali vanilkový cukor a arómu. Keď máme puding hotový necháme ho vychladnúť a priebežne miešame, aby sa nám nespravila kôrka na vrchu.
Zmiešame si žĺtka s práškovým cukrom a mixujeme do penista. Potom pomaly pridávame kondezované mlieko. Zmes som vyliala do misky a dala nad vodnú paru. Pozor! nech sa nám miska nedotýka vody. Miešame nad vodnou parou asi 8 minút.
Necháme vychladiť a pridávame pomaly primiešavame po lyžičkách puding. Nakoniec pridáme aj rum.
Naozaj je výborný! Na zdravie!
Likér od Michaely:
Zmiešam salko a rum a som spokojná. Keď sa minie, čo býva vždy, rýchlo dorobím ďalší...
Likér od Majky:
6 žĺtkov vyšľaháme so 6 PL práškového cukru, pridáme salko a prešľaháme, nalejeme pol litra rumu, premiešame a hotovo. Na zdravie a krásne Vianoce!
Likér od Lucie
Nie je to vaječný koňak, ale robím aj takýto nápoj. Balíček krowiek sa zaleje smotanou a na miernom ohni povaríme, necháme ich rozpustiť. Po vychladnutí môžeme premixovať a pridáme rum... Je to mňamka!
Likér od Moniky:
- 12 žĺtok
- 12 PL práškového cukru
- 2 kondenzované mlieka
- 7 dcl rumu
Na zdravie a na krásne VIANOCE, mamy!