Úsmev môže zmeniť našu náladu

Michaela Klamová | 5. december 2022
úsmev môže zmeniť náladu

Charles Darwin v roku 1872 vo svojej knihe napísal, že ak vyjadríme emóciu vonkajšími znakmi, zintenzívni sa. Dokonca aj simulácia emócie ju dokáže v našej mysli prebudiť.

Tejto myšlienky sa chytili viacerí vedci a rôznymi spôsobmi testovali, či usmievanie sa nasilu dokáže ovplyvniť našu náladu

Imitujte úsmev a...

Napríklad tak, že si medzi zuby vložíte pero, aby ste zapojili tvárové svaly a imitovali tak úsmev. Alebo usmievanie sa sám na seba v zrkadle po dobu niekoľkých sekúnd. Niektoré štúdie považovali túto metódu za sľubnú, no metaanalýza (ext. zdroj štúdie), ktorá preskúmavala doterajšie štúdie priniesla nejednoznačné výsledky.

Nová štúdia kombinovala rôzne metódy a vizuálne stimuly, a aby účastníkov zmiatli, pridali vedci aj ďalšie úlohy, ktoré by na úroveň dobrej nálady a pocitu šťastia nemali mať vplyv. Ich výsledky naznačujú, že aktivita tváre môže mať nielen posilňujúci efekt na prebiehajúcu emóciu, ale dokáže ju aj naštartovať.

Usmejte sa

Aj keď ich výsledky stále nie sú dostatočne presvedčivé a jednoznačné, nič nám nebráni viac sa usmievať, či už na ostatných alebo sami na seba. Určite tým nemáme čo stratiť.

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: