Striedavá starostlivosť - výhra? Pre koho?

Katka | 28. jún 2017
Striedavá starostlivosť - výhra? Pre koho?

Snom asi každej ženy- matky je kompletná rodina, harmonické manželstvo a šťastné chvíle v kruhu blízkych. Tento sen môže prekaziť jediný strašiak – postrach všetkých rodičov a detí – ROZVOD.

Čo prináša život po rozvode?

Samotný rozvod ani  nie je až tak deprimujúci, ako skôr život po ňom. Život, kedy sa končí idylická chvíľka pre dieťa a začína tvrdá realita, ktorú obklopujú už aj nie úsmevu hodné situácie..

Dieťa je múrom medzi oboma rodičmi a často krát aj zbraňou jedného z nich a samotné potreby a záujmy dieťaťa sú podceňované či ostávajú nepovšimnuté.  Reakcie detí bývajú rôzne v závislosti od pohlavia či veku, no najväčšie trhliny v osobnosti dieťaťa sa môžu prejaviť až v období puberty.

Často krát sú deti presvedčené o tom, že hlavnou príčinou rozpadu manželstva sú oni samotné. Preto, akékoľvek odchýlky od normálneho správania môžu signalizovať, že čosi nie je v poriadku.

Ťažko povedať, či je rozvod najmenej bolestivý pre menšie deti, staršie alebo dospievajúce. Každopádne sa to dotkne každej dušičky. A my sme tu na to aby sme našim ratolestiam pomohli preklenúť toto obdobie. Avšak nie každý rodič berie svoju úlohu zodpovedne....

Prečítajte si: Ako dieťa v rozličnom veku vníma rozvod

Výchova dieťaťa by mala byť jednotná aj po rozvode

Pamätám si ako nedávno dobehla do izby za mnou moja 5 ročná dcérka, a spýtala sa ma: „Mami ? ty si bola niekedy vydatá za môjho tatinka?“

Zarazene som pozerala na tie šibalské oči, ktoré netrpezlivo čakali na odpoveď. Po chvíli môjho mlčania si odpovedala sama asi takýmto štýlom: „no ja viem ty si bola voľakedy vydatá za tatinka a teraz miluješ Palinka...:)“ (tak sa volá môj súčasný manžel).

Žiadne iné otázky na túto tému tu moju malú hlavičku zatiaľ nezaujímajú. Jednoducho je stotožnená so situáciou a nebadať na nej nijaké deformujúce správanie.

Avšak do kedy. Jednou vecou je to, že sa o malú príkladne starám a snažím sa o vytvorenie akéhosi „režimu“ čo sa týka papania, spinkania, návykov atď...

No a vec druhá je, že u svojho tatinka je režim úplne iný až opačný. Jeden víkend dokáže rozhádzať dennodenné snaženie a vštepovanie mojich výchovných pokusov.

Len mamičky ktoré sú v podobnej situácii vedia najlepšie, aký to má vplyvy na dieťa. Tatinkovia sa snažia o to dieťaťu poskytnúť čo „najlepšiu“ starostlivosť počas ich víkendových dní. Ibaže podaktorí tým narobia viac škody ako úžitku.

Prečítajte si: Problémy detí po rozvode

Čo pre dieťa znamená striedavá starostlivosť?

Striedavá starostlivosť je pekne myslená idea, ale z môjho pohľadu, ako by šlo o vyrovnanie sa iným európskym krajinám, v ktorých tento princíp už dlhšie funguje.

Síce striedavá výchova zachováva prvky možnosti podieľania sa na výchove oboch rodičov, ale otázkou je keď sa dvaja nerozprávajú alebo nevedia spolu vyjsť, akým štýlom by mala byť tá výchova aplikovaná, aby mala svoj význam??

To sa často stáva kameňom úrazu, že každý rodič môže praktizovať iné metódy...metódy, ktoré sa nemusia páčiť tomu druhému. Myslím, že tým sa potom dieťa stáva akousi bábkou ako pri hre na slepú babu...a malé dieťa nevie celkom dobre zvážiť čo je dobré a čo je zlé a to samozrejme  vplýva na jeho psychiku.

Aké vplyvy to naozaj zanechá je len otázkou času... Nepopierateľne má tento systém okrem nevýhod (ktorých je vraj podstatne menej)aj  svoje výhody ako napr. že táto výchova rešpektuje právo detí na slobodnú voľbu, podľa odborníkov dokonca zmierňuje následky po rozvode, stavia oboch rodičov na rovnakú úroveň a ponúka im rovnaké možnosti. Tu je preto na mieste otázka či je to výhra pre rodičov, dieťa či pre „obitroch“?

 

Prečítajte si: Striedavá rodičovská výchova: keď deti žijú „na striedačku“

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: