Ste v strese? Tento trik vám pomôže!

Redakcia | 4. jún 2018
Ste v strese? Tento trik vám pomôže!

Vravíte si, že ste v pohode, nedáte sa rozhádzať plačom, časom, kilami? ROZHODNE nie ste v strese – ZVLÁDATE to...Alebo máte pocit, že sa zbláznite. ČO radíme? Toto bleskové cvičenie.

Tri vydýchnutia

Vydýchnutie prichádza prirodzene, keď relaxujete alebo sa chystáte relaxovať. Podobne ako zívanie predznamenáva prechod do stavu relaxácie, či dokonca spánku. Vydýchnutie i zívanie prichádzajú samovoľne, avšak iba vtedy, keď sa niečo uvoľní i v mysli! Ako telo, tak i myseľ sa pri povzdychu uvoľňujú a otvárajú.

VYDÝCHAJTE SA z problémov
Prečítajte si tiež:

VYDÝCHAJTE SA z problémov

Vedomým vydýchnutím, ako v tomto cvičení, predáva telo mozgu signál: „Už sa môžeš uvoľniť. Vidíš? Už oddychujem.“ Vydýchnutie je najrýchlejším prostriedkom na spustenie procesu uvoľnenia.

Tri vydýchnutia môžete praktizovať kedykoľvek a kdekoľvek

  • Ak ste v strese, svaly na ramenách a krku zvyčajne stuhnú. To je hlavný príznak nervozity. No prvá fáza vydýchnutia – hlboký nádych – tieto svaly povolí a uvoľní. Svaly sa ľahšie uvoľnia, pokiaľ sa zároveň pretiahnete. Dýchanie v strese je obvykle rýchle a povrchné, vydychovanie je naproti tomu hlboké a pomalé. Vydýchnutie tiež rozbije rytmus nervózneho dýchania.
  • Samotné vydýchnutie – výdych – je dlhé, uvoľnené a jemné. Končí až vtedy, keď z pľúc vypustíte všetok vzduch. Môžete mať pri ňom pocit lenivej prázdnoty.
  • Neponáhľajte sa priveľmi k ďalšiemu nádychu. Na konci výdychu je pauza, v ktorej sa všetko zastaví. Bez záverečnej pauzy by nešlo o úľavové vydýchnutie, ale iba o hlboký výdych. Dychová pauza je iba kratučká, ale znamená absolútny pokoj. V tejto fáze dýchania pochopíte skutočný význam slova „ticho“. Tu si môžete odpočinúť a dočasne uniknúť kolotoču svojich myšlienok.

stres
Metóda 3 vydýchnutí 

1. Zhlboka sa nadýchnite, vnímajte, ako sa rozpína vaše brucho a bránica.
2. Úplne vydýchnite. Nechajte všetko „plynúť“.
3. Zadržte dych v pauze pred nádychom, vnímajte, ako sa vaše brucho uvoľňuje.

Zotrvajte v dychovej pauze, pokiaľ sa skutočne nemusíte nadýchnuť.

Dvakrát zopakujte.

Všimnite si, že každý ďalší dychový cyklus býva hlbší než predchádzajúci. Tri alebo štyri cykly obvykle postačia. Vráťte sa k prirodzenému rytmu dychu, uvedomte si, v čom je odlišný.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: