Som v práve! Zamestnávateľ mi naznačil, že po materskej ma nevezme späť

Daniela | 19. jún 2018
Som v práve! Zamestnávateľ mi naznačil, že po materskej ma nevezme späť

Mám 37 rokov a tehotná som prvýkrát. Som šťastná, že sa stanem mamou a môj partner rovnako. V práci som túto novinku oznámila v najneskoršom možno termíne. Bola som v piatom mesiaci a reakcia môjho šéfa ma odrovnala.

Nemôžem vám sľúbiť, že vás vezmem po materskej naspäť

„Verím, Danka, že nastúpite po pôrode čo najskôr do roboty, že nebudete tri roky doma veď by ste sa zbláznili“, prehovoril na mňa šéf, pre ktorého pracujem už päť rokov a mala som pocit, že je celkom fajn. „Ak si za vás nájdeme dobrú náhradu, nemôžem sľúbiť, že vás zoberiem naspäť....“

Zostala som ako obarená. Päť rokov robím pre túto firmu prvé a posledné. A jediné, čo mi môj šéf povie je, aby som sa radšej rýchlo vrátila do roboty po materskej, lebo moje miesto nebude. Je pravda, že je to súkromná firma, ale má na toto vôbec právo ma takto odrovnať? 

Supermanažérka po materskej
Prečítajte si tiež:

Supermanažérka po materskej

Súkromná firma má svoje vlastné pravidlá

Svoje slová myslel zrejme vážne, pretože o mesiac už pri mne zarezávala moja zástupkyňa, ktorú som mala naučiť všetko, čo je potrebné. Šikovné dievča sa rýchlo chytilo a teraz, pár týždňov pred nástupom na materskú dovolenku mám pocit, že už len čakajú, kedy vypadnem.

Kde si v štyridsiatke nájdem robotu, ak zostanem doma tri roky? Viem, že ma musí zobrať zo zákona späť, ale rovnako ma hneď po nástupe môže aj vyhodiť, alebo preradiť na inú prácu.  Môže vôbec toto zamestnávateľ povedať? Som sklamaná. V mojom okolí je veľa žien, ktoré sa po materskej už nevrátili na pôvodné pracovné miesto. Zamestnávateľ s nimi ukončil pomer dohodou, alebo ich preradil na takú pozíciu, z ktorej odišli samé.

Tak často a veľa sa hovorí o tom, ako sa dá zosúladiť práca a materstvo. Tak často sa však ženy dostávajú do nechcenej pozície a sú zatlačené do kúta. O tom sa už hovorí menej.

Z Vašich listov. Čitateľka Daniela

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: