Škodí sterilná čistota?

Michaela Klamová | 13. máj 2022
Škodí sterilná čistota?

Teória, že prehnaná hygiena poškodzuje náš imunitný systém, sa s nami vezie už dlhú dobu. Vyvrátilo ju už niekoľko štúdií a pridáva sa ďalšia.

Baktérie sú všade okolo nás, aj na našich telách či v nich. Niektoré z nich nám škodia, iné sú pre nás a naše zdravie nevyhnutné. Vyhýbať sa škodlivým baktériám bez toho, aby ste zničili aj tie dobré je takmer nemožné.

Sterilné prostredie nepomáha ale ani špina nie

Ak chcete, aby vaše dieťa malo pevnú imunitu, neznamená to, že máte prestať čistiť vašu domácnosť, či si pred jedlom neumývať ruky, no nefunguje to ani opačne – váľanie sa v špine vám nezaručí nepriestrelnú imunitu.

Podľa odborníkov (ext. zdroj štúdia) si základ mikrobioty vytvorí bábätko vďaka svojej matke a domácemu prostrediu. Imunitu posilňuje najmä kontakt s vonkajším svetom, mimo domu. Pravidelné vystavovanie sa vonkajšiemu prostrediu má na formovanie imunitného systému väčší efekt ako stav domáceho prostredia, v ktorom žijete. 

Nie čistota ale čistiace prostriedky sú problém

I keď si vedci ešte nie sú úplne istí, doterajšie výskumy naznačujú, že v prípade zdravotných ťažkostí nie je na vine nadmerne čisté domáce prostredie, ale skôr samotné agresívne čistiace prostriedky. Radia preto zameriavať zvýšenú pozornosť na umývanie rúk a čistenie často používaných povrchov, nie bezhlavé dezinfikovanie a drhnutie všetkého naokolo.

Na umývanie odporúčajú používať klasické mydlo, ktoré je, čo sa ochrany pred baktériami či vírusmi týka, dostatočne efektívne. Silnejšie prostriedky, rovnako ako antibiotiká, majú z dlhodobého hľadiska za následok vznik oveľa odolnejších rezistentných baktérií, s ktorými nebudeme vedieť bojovať.
Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: