VESELÁ RODINA: Terapia hudbou

Zuzka Ježková | 20. október 2017
VESELÁ RODINA: Terapia hudbou

Neverili by ste, ako málo stačí na to, aby sa stratila zlá nálada v rodine. Vytiahnite píšťalku, bubon, alebo varechu a začnite HRAŤ. Decká s ak vám pridajú a hneď je veselo.

Hudba v sebe nesie liečivú silu. Je skvelým prostriedkom na uvoľnenie či prekonanie únavy, je to vlastne špecifická reč, jeden zo spôsobov komunikácie.

Pokojne si sadám na zem. Pomaly a čo najtichšie začínam rukou vyťukávať rytmus do tamburíny. Za chvíľu sa z vedľajšej miestnosti vynorí moja dcéra a hľadá ďalšie nástroje. Berie si zvukové drievka a ja začínam rytmicky odriekavať „jedna, dvě, Honza jde“. A malá nadšene svojou dvojročnou hatlaninkou vykrikuje „mama saa adujeee“, vymieňa drievka za roľničky a zachvíľu zase za hrkalkové vajíčko. Skúša rôzne zvuky, napodobňuje, čo robím ja. Spievame jednoduché pesničky, rytmizujeme riekanky, tlieskame, dupeme, hulákame.

Čítajte aj: Bábätká HUDBU milujú. Aj tie v mamkinom BRUŠKU

hudba deti

S rôznymi obmenami, za doprovodu ďalších členov rodiny, to takto u nás vyzerá dosť často. Aj v kuchynskej linke má naša malá hudobníčka svoju skrinku s nástrojmi, do ktorých kedykoľvek môže udierať – sú tam rôzne drevené varešky a dosky, plastové misky rôznych veľkostí, krájač na vajíčka (mimochodom, to je nádherný hudobný nástroj).

Pokiaľ sa s týmto arzenálom práve nehrá na varenie, tak sa sama púšťa do vyklepkávania rôznych riekaniek, ktoré sa snaží odriekať či spievať, skúša, čo sa s „nástrojmi“ vlastne všetko dá, prípadne, čo všetko vydržia. (Má to tiež jednu praktickú výhodu: naučila sa, že len táto skrinka v kuchynskej linke je jej a do iných nechodí).

Predškoláci rytmus a pohyb potrebujú

Deti v predškolskom veku sa z hudby tešia, dokážu úplne spontánne a prirodzene spievať a vnímať hudbu, radi tancujú. Pomocou riekaniek a pesničiek sa učia rytmus, ktorý je v ranom detstve a vlastne v celom živote veľmi dôležitý.

Prostredníctvom jednoduchých sprievodných nástrojov si precvičujú jemnú motoriku, rôzne spôsoby uchytenia vecí.

Je jasné, že pokiaľ chcete, aby sa vaše deti hudbe venovali, nepôjde to bez vás. To ale neznamená, že musíte byť hudobný profesionál. Jedným z najlepších nástrojov je ľudský hlas.

Možno patríte k tým, ktorým niekedy niekto naznačil, či priamo povedal, že jeho spev nestojí za nič. Zabudnite na to a kľudne spievajte, čo hrdlo ráči. Naučiť sa intonovať, tj. spievať čisto, je totiž len vecou techniky a cviku.

Tzv. hudobný hluch je mýtus, hudba nie je len pre vyvolených – tých, ktorí naozaj nedokážu hudbu prijímať a vnímať, je v skutočnosti zanedbateľne málo.

Nehanbite sa preto pred svojimi deťmi a spievajte, čo na tom, že prevedenie nebude dokonalé. Ide o to, aby dieťa mohlo hudbu nejak zažívať a spoluzažívať, aby s vami mohlo spievať.

Môže vás zaujímať: Hudobná výchova: ako na to, aby bola obľúbená?

hudba a deti

Je dobré mať doma deťom ľahko prístupné nástroje (rovnako, ako majú vždy niekde poruke farbičky a papier), aby sa do muzicírovania mohli púšťať, kedykoľvek sa im zachce. Zaobstarať si sadu rytmických nástrojov vás finančne nezruinuje a deti sa k nim budú radi vracať.

Spoločne sa vydať do obchodu s hudobnými nástrojmi, či na nejaký trh, kde môžete objaviť netypické nástroje, môže byť zaujímavým dobrodružstvom.

TIP:

Nádherný nástroj je napríklad „dažďová palica“ – vnútri z oboch strán uzavretého valca, vyrobeného z kaktusu, sa pri pohybe presýpajú drobné kamienky či semiačka a vytvárajú tým príjemný ukludňujúci zvuk na zem dopadajúcich dažďových kvapiek.

Vyrobte si hudobné nástroje

Rôzne veselé nástroje si môžete s deťmi aj vyrobiť. Napríklad do malej plastovej fľaše nasypete ryžu, šošovicu či drobné cestoviny, spoločne potom ešte môžete tento jedinečný nástroj nejako ozdobiť (napríklad olepiť kúskami farebného papiera).

Deti budú nadšené, to mi verte. Aj zvukové drievka si môžete urobiť podomácky, napríklad z bambusu. Navlečením roľničiek na povrázok tiež vznikne originálny nástroj. Pri prechádzke vonku si môžete niektoré nástroje dokonca nazbierať – čo trebárs kamienky rôznych veľkostí?

Prečítajte si aj: Hráme na hudobný nástroj

Rozhliadnite sa po byte a objavte veci, na ktoré sa dá nejako hrať. Váš domov sa tak znenazdajky zmení na hudobnú dielňu.

hudba adieťa

Terapia hudbou

Urobte si aspoň raz do týždňa rodinný hudobný podvečer za zvuku plechoviek, šuchotavých sáčkov, hrncov, varešiek. Skúste, aké zvuky vydávajú bosé nohy na parketách či dlaždiciach, ako znie pomaly sa trhajúci papier, cinkanie lyžičiek, zatlieskajte o seba podrážkami detských papučiek. Učíte tým deti vnímať jednotlivé zvuky, cvičíte sluch, rozvíjate fantáziu a tvorivosť. A vy sami sa tak trebárs výborne odreagujete.

Môžete si tiež zaobstarať nejaký spevník, alebo rôzne CD s ľudovými pesničkami a riekankami a tie pri počúvaní hudobne sprevádzať alebo nejako dopĺňať pohybom.

Deti sa tak učia hudbu počúvať rôznymi spôsobmi, rozvíjate ich zmysel pre rytmus, harmóniu, melódiu. Rodičia majú často pocit, že dieťa by malo hlavne hrať na nejaký hudobný nástroj. Ale k tomu je lepšie pomalou a kľudnou cestou prísť, neponáhľať sa a naučiť dieťa najskôr si hudbu užívať bez poznania nôt a hudobných zákonitostí.

Majte na pamäti, že naozaj nejde o mieru vášho hudobného nadania, ale o nadšenie a chuť s deťmi niečo hudobne podnikať. A tiež pri akejkoľvek inej hravej činnosti, fantázii sa ani tu medze nekladú. Pokiaľ budete muzicírovať s radosťou, veľkou láskou a túžbou, aby s vami deti hrali, môže vám hudba v mnohých smeroch obohatiť spoločný rodinný život.


Chcete mať doma malého muzikanta?

hudba a dieťa

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: