ZLÁ NÁLADA, blbý deň? TAKTO ju porazíte

Marika Koscelníková | 12. október 2017
ZLÁ NÁLADA, blbý deň? TAKTO ju porazíte

Poznáte to: nič sa vám nechce, vrčíte na ľudí, nepáčite sa sami sebe a vlastne nič nie je dobré. Náladičky nás vedia potrápiť.

Máme však pár tipov na to, ako sa dostať zo zlej  nálady.  Kľúčom je pochopenie, prečo si nás našla. Ak si nie sme vedomí, čo ju spôsobuje, tak sa v nej topíme.

Prečítajte si aj: SPOKOJNÝ život? Držte sa týchto štyroch PRAVIDIEL

Tu je 7 najčastejších príčin zlej nálady a tipy, ako s nimi bojovať

1. Nedokončené úlohy.

Čakajú na nás a bránia uvoľniť sa. Nedokončené, pozabudnuté, odsunuté veci majú veľký vplyv na pocit spokojnosti. Štúdie zistili, že už len vypracovanie plánu na riešenie úloh, stačí na odstránenie mentálneho stresu a zlepšenie vašej nálady.

TIP: Takže sa rozhodnite, kedy sa pustíte do dlho odkladanej veci alebo úlohy a nastavte si napr. pripomienku na svojom telefóne. Ľahšie sa vám bude dýchať.

2. Deň blbec

Poznáte tie dni, keď sa zobudíte so zlými vlasmi...Presne takto nečakane a bezdôvodne sa niekedy prebudíme v zlej nálade.

Riešením je urobiť niečo preto, aby sme sa cítili lepšie. Uvoľnite endorfíny; oblečte si niečo, v čom sa cítite dobre, naplánujte si niečo, na čo sa budete tešiť; alebo zavolajte niekomu, kto vás povzbudí.

3. Hlad

Jasné, však? Čo sa môže skrývať za našou nanič náladou.... Niekedy je príčinou nenaplnenie základnej potreby. Hladina cukru prekliate nízko.  Pomoc je v tomto prípade jednoduchá. Najedzte sa!

4. Vyčerpanie

To tiež patrí do zrejmej, ale často zanedbávanej kategórie. Keď nemáme dosť spánku, výrazne to ovplyvňuje naše myslenie, tvorivosť a hlavne našu náladu. Ak je to možné, doprajte si 15 minútový oddych. Dokonca aj krátke zdriemnutie či relaxácia môže stačiť na dobitie vašich batérii.

Čítajte : Spánkom ku zdraviu a dobrej nálade

zlá nálada

5. Strach z neúspechu

Môžeme sa obávať ťažkých dní, ktoré máme pred sebou v práci, alebo v rodinnom živote.  Aby ste sa dostali z bludných myšlienok von, zamerajte sa na veci, ktoré máte pod kontrolou: vzťahy s kolegami v práci, ktorí vám môžu byť oporou, pomoc pri starostlivosti o deti a domácnosť...Zmiernite svoje obavy konkrétnymi krokmi, pomôže vám to  zbaviť sa mizernej nálady, ktorá s tým súvisí.

TIP: Neviete sa zbaviť negatívnych myšlienok? Zamerajte ich inde. Už dve minúty rozptýlenia v podobe krížovky, sudoku, kartovej hry alebo hry na počítači, povzbudí myseľ.

6. Pocit izolácie

Stáva sa, že nás každodenný život pohltí tak, že  zanedbáme naše emocionálne a spoločenské potreby a začneme sa cítiť osamelí. Ak chcete prekonať tento pocit, zavolajte milému, kamarátke, mame, alebo sa pohrajte s domácim miláčikom. Aj krátke spoločenské interakcie so známymi môžu výrazne zlepšiť náladu.

Môže vás zaujímať: Chcete materskú nielen PREžiť, ale si ju aj Užiť? Poznáme jednoduché riešenia!

7. Zahltenie malými nepríjemnosťami

Keď ide o náš život, malé problémy - poplatky za telefónny účet, pokuty, strata niečoho - môžu zničiť našu náladu. Dobrá rada znie: získajte nadhľad. Pozrite sa na tieto problémy z perspektívy.

Položte si otázku: Je to niečo, čo si budem pamätať o rok? Ak nie, nestojí za to, aby ste sa tým dlho zaťažovali.

TIP: Urobte si rýchle cvičenia vďačnosti: Urobte si zoznam 5 vecí, ktoré ste vďační (deti sú zdravé, máte dobrú prácu, máte priateľov, ktorí sa starajú, atď.).

(www.psychologytoday.com)

Žena doma: Veľa nám netreba
Sme národ zamračených alebo usmievajúcich sa ľudí?
Prečo mávajú deti zlú náladu?

dobrá nálada

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: