Chcete materskú nielen PREžiť, ale si ju aj Užiť? Poznáme jednoduché riešenia!

Mgr. Marika Koscelníková | 9. august 2017
Chcete materskú nielen PREžiť, ale si ju aj Užiť? Poznáme jednoduché riešenia!

Žena na materskej – vypne sa z pracovných povinností a starostí, venuje sa výlučne novému členovi rodiny a užíva si tieto chvíle. K jednému bábu pribudne druhé, niekedy sa podaria ďalšie a mama je mamou na plný úväzok aj niekoľko rokov.

Ponorená do každodenného kolotoča sa často stráca zo vzťahov, informácií, ambícií a záľub. „To kvôli deťom,“ znie najčastejšia odpoveď. Alebo výhovorka?  

Ako sa počas rokov strávených doma „nestratiť“ zo života?   

Nezatvárajte dvere pred kamarátmi bez detí.

Tí prinesú do rodičovského stereotypu trochu „iného“ sveta. Sú osožní z viacerých hľadísk. Postrážia dieťa bez reptania. Je pre nich novinkou, tak ich to bude baviť.

Vypočujú si vaše výlevy a poľutujú vás bez toho, aby sa porovnávali (Tvoje sa budí trikrát v noci? To moje päť, tak čo sa sťažuješ).

Novinky typu, kto s kým, aké mám vlasy, čo nové v práci, presmerujú vaše myšlienky od plienok k bežnému životu „vonku“. Po narodení dieťaťa sa stáva, že začneme kamarátov selektovať na tých s deťmi a bez, lebo máme pocit, že tí „bez“ nám nemôžu rozumieť. Omyl. Zapojte ich do svojho „nového“ života.

Dieťa tu, priateľstvo preč?

Naordinujte si „nie mama“ deň.

Kým je bábo maličké, je nemožné stratiť sa z jeho dohľadu na dlhý čas, ale stačí začať od hodiny. Počas nej robte niečo, čo nemusíte v rámci starostlivosti o domácnosť, či dieťa.

Neperte, nevarte, neupratujte. Vybehnite si zacvičiť, ostrihať vlasy, do kina, čítajte knihu, venujte sa priateľom. Tú hodinku využite sebecky.

Keď bábätko vyrastie, hodinka sa predĺži a vy sa môžete odpútať a vyčistiť si hlavu na dlhšie. Tento svoj čas môžete využiť na veci, ktoré ste dlho odkladali. Vodičský preukaz, kurz anglického jazyka, posilňovňa, štúdium na vysokej škole, alebo čokoľvek iné, čo sa chcete naučiť, alebo rozvíjať.

Prečítajte si: Ako sa starať o partnerský vzťah po narodení dieťaťa

Raz sa aj rodičovská dovolenka skončí. Udržiavajte kontakty s kolegami z práce.

Nestrácajte kontakt so svojím pracoviskom, je dôležité, aby ste boli v obraze aj počas materskej. Nielen čo sa týka vzťahov, ale hlavne pracovných nárokov.

Pracovný život sa veľmi rýchlo mení, za mesiace či roky doma sa mohli kompetencie na vašom pracovnom mieste rozšíriť, vzdelávajte sa v oblasti, ktorou sa živíte.

Ak vás čaká hľadanie miesta, prípadne chcete zmeniť doterajšiu profesiu, nečakajte na koniec materskej. Skúste si pohovory a konkurzy už počas nej, aby ste vedeli, čo sa od vás očakáva.

Aké sú vaše schopnosti a aké máte príležitosti na trhu práce. Práve materská dovolenka je obdobím, počas ktorého mnohé ženy prehodnocujú svoju kariéru. Ak patríte medzi ne, nebojte sa zmeny, ale pripravte sa na ňu.    

Ako sa pripraviť na pracovný pohovor?...alebo Návrat do práce do materskej

Ďalšie tipy, ako materskú nielen PREžiť, ale si aj Užiť nájdete v aktuálnom vydaní MAMA a ja.

Predplaťte si MAMA a ja za zvýhodnenú cenu 13,40 € (namiesto 20,40 €) do 25. 8. 2017 a môžete ušetriť až 7 €!

https://mamaaja.sk/predplatne

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: