Rodič je najlepším odborníkom pre svoje dieťa

Redakcia | 5. júl 2021
Kontaktné rodičovstvo

Keď budete počúvať svoje dieťa, naučíte sa jeho jazyk.

Uznávaný pediater William Sears a jeho manželka Martha, zdravotná sestra, napísali aj na základe skúsenosti z výchovy vlastných detí niekoľko kníh.

Najväčší úspech  patril knihe Kontaktné rodičovstvo. Ako ho definujú? 

ČO je to kontaktné rodičovstvo?

„Výchova dieťaťa je ako výlet na neznáme miesto. Než sa dieťa narodí, predstavujete si, aká cesta vás čaká. Čítate si o tom v sprievodcoch, plánujete, kam sa vydať.

Načúvate priateľom, ktorí už túto cestu podnikli. Ale hneď ako sa vaše dieťa narodí a vy sa spolu vydáte na cestu, spoznáte niektoré z míľnikov. Ale tiež si uvedomíte, ako často sa sprievodcovia mýlia, ako by ste boli na úplne inej ceste. Jeden deň je pekné počasie, inokedy je búrka. Niekedy je to veľká zábava, a inokedy by ste radšej sadli na prvé lietadlo domov. Našťastie, pri ceste sú značky a tak zistíte, či ste nezablúdili. Ľudia, ktorých stretnete, sa s vami podelia o svoje skúsenosti.

Keď budete počúvať svoje dieťa, naučíte sa jeho jazyk. Čím viac sa budete o tomto novom a pozoruhodnom svete dozvedať, tým lepšie sa budete cítiť. Nakoniec zistíte, že je to perfektné miesto a vy ste sa naučili veľa nového o sebe i o svojom dieťati. Ako každá cesta, aj rodičovstvo vyžaduje, aby sa človek neustále prispôsoboval. Nemôžete vidieť všetko a niekedy sú dni, keď nevyrazíte nikam. 

Spolu so svojím dieťaťom si vytvoríte vlastný spôsob, ako pokračovať v ceste. Ale ak ste prispôsobiví a pozorní, spolu so svojím dieťaťom dorazíte do cieľa. „Áno, rozhodne si chcem vytvoriť k svojmu dieťaťu takýto vzťah,“ hovoríte si, „a chcem vedieť, čo je preň najlepšie. Ale ako na to?“ Každý z nás si musí nájsť vlastnú cestu. Tá vaša sa bude líšiť od ostatných, pretože vaše dieťa je jedinečné a vy, samozrejme tiež.“

Bezpodmienečná láska prejavuje dieťaťu lásku za každých okolností

Milujeme bez ohľadu na to, ako dieťa vyzerá, aké dosahuje výsledky, aké má slabosti a nedostatky, bez ohľadu na to, čo od neho očakávame, a čo je najťažšie, bez ohľadu na to, ako sa správa.

To neznamená, že sa nám každý jej prejav musí páčiť. Znamená to, že mu dávame a preukazujeme lásku stále, dokonca aj vtedy, keď je jeho správanie nevhodné (z knihy 5 Jazykov lásky pre deti).” 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: