Rizoto s medvedím cesnakom
Medvedí cesnak zbierajte na tienistých miestach lesa. Pozor však, aby ste si ho nesplietli s konvalinkou, ktorá má podobné listy. Medvedí cesnak spoznáte jednoducho, keď ho zľahka požmolíte medzi prstami, ucítite príjemnú cesnakovú vôňu.
Rizoto s medvedím cesnakom
Potrebujeme:
- 1 PL olivového oleja,
- 1 šalotku,
- 100 g parmezánu,
- 1 PL masla,
- 100 g medvedieho cesnaku,
- 750 ml zeleninového vývaru,
- 250 g krátkozrnnej ryže,
- 100 ml bieleho vína,
- soľ
Postup:
Cibuľu nakrájame najemno a opražíme na panvici s olivovým olejom. Pridáme ryžu a za stáleho miešania jemne opražíme. Podlejeme vínom a stále miešame, až kým sa víno neodparí. Prilejeme jednu veľkú naberačku zeleninového vývaru a stále miešame, pokiaľ sa vývar neoparí.
Potom pridáme ďalšiu naberačku vývaru a takto pokračujeme, až kým nespotrebujeme všetok vývar a ryža nezmäkne. Ak ryža nezmäkne, môžeme pridať ešte teplú vodu. Medvedí cesnak umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme a nakrájame na pásiky.
Pridáme k takmer hotovému rizotu a necháme, aby listy teplom zmäkli. Nastrúhame časť parmezánu, ktorý vmiešame spolu s maslom do rizota. Dochutíme soľou.