Rizoto s medvedím cesnakom

Barbora Nevřelová | 17. apríl 2021
Rizoto s medvedím cesnakom

Medvedí cesnak zbierajte na tienistých miestach lesa. Pozor však, aby ste si ho nesplietli s konvalinkou, ktorá má podobné listy. Medvedí cesnak spoznáte jednoducho, keď ho zľahka požmolíte medzi prstami, ucítite príjemnú cesnakovú vôňu.

Rizoto s medvedím cesnakom

Potrebujeme:

  • 1 PL olivového oleja,
  • 1 šalotku,
  • 100 g parmezánu, 
  • 1 PL masla,
  • 100 g medvedieho cesnaku,
  • 750 ml zeleninového vývaru,
  • 250 g krátkozrnnej ryže,
  • 100 ml bieleho vína,
  • soľ

Postup:

Cibuľu nakrájame najemno a opražíme na panvici s olivovým olejom. Pridáme ryžu a za stáleho miešania jemne opražíme. Podlejeme vínom a stále miešame, až kým sa víno neodparí. Prilejeme jednu veľkú naberačku zeleninového vývaru a stále miešame, pokiaľ sa vývar neoparí.

Potom pridáme ďalšiu naberačku vývaru a takto pokračujeme, až kým nespotrebujeme všetok vývar a ryža nezmäkne. Ak ryža nezmäkne, môžeme pridať ešte teplú vodu. Medvedí cesnak umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme a  nakrájame na pásiky.

Pridáme k takmer hotovému rizotu a necháme, aby listy teplom zmäkli. Nastrúhame časť parmezánu, ktorý vmiešame spolu s maslom do rizota. Dochutíme soľou. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: