Príbeh Zuzany: Bolela ma duša, šarlatáni mi zničili telo

Zuzana/red.MK | 20. september 2018
Príbeh Zuzany: Bolela ma duša, šarlatáni mi zničili telo

Dlhé roky sa trápim s bulímiou. Začalo sa to v puberte, keď som chcela potlačiť priberanie a nevedela som si poradiť s obrovskou chuťou do jedla. V škole spolužiačky zvracali, tak som sa to naučila aj ja. Lenže mňa to neprešlo.

Z jedla sa stala alfa omega. Potrebovala som zajesť smútok aj radosť, všetko som riešila jedlom a potom zvracaním. Také jednoduché mi to všetko pripadalo, nikto o tom nevedel, až môj prvý frajer ma načapal s hlavou vo WC niekoľkokrát. Nechal ma, že som šibnutá.

Bulímiu som tajila a ničila mi vzťahy

Moji rodičia o tom netušili. Skončila som vysokú, našla som si prácu, ale so vzťahmi som mala problémy kvôli tejto poruche. Ovládala ma a zvracala som aj niekoľkokrát denne. To neutajíte pred partnerom, keď s ním trávite dlhší čas. 

Zo samoty a neustálemu vracaniu som sa stala doslova asociálom. Vyhýbala som sa ľuďom, lebo som sa bála, že to každý o mne vie a odsúdi ma, ako môj bývalý. Jedlo bolo mojim kamarátom a zároveň najväčším nepriateľom. Vyhľadal som pomoc liečiteľa. 

Vyhľadala som pomoc liečiteľov

K jeho kontaktu som sa dostala cez internet. Dohodla som si stretnutie a už na prvom stretnutí mi povedal, že som prekliata. Preto mám depresie, som sama a nie som šťastná. O bulímii som mu samozrejme nepovedala. Jeho slovám som uverila a zrazu som mala pocit, že viem, prečo sa mi to všetko deje.

Urobil mi rituál, kúpila som byliny a mala prísť na ďalšie stretnutie. Za 100 eur. Ďalšie stretnutie opäť rituál, energetický kužeľ (250 eur) a očistná kúra s bylinami. Tá mi robila problém, keďže bez jedla som nevydržala a tak som na ďalšie stretnutie nešla. Tie bylinkové čaje a tinktúry sa s mojim žalúdkom nekamarátili a mala som obrovské kŕče. 

Môj žalúdok sa bylinkovým "praktikám" bránil

O pol roka som to opäť skúsila s alternatívou. Čakry vraj oslabené, telo vypnuté, preto mám depresie. A zabudla som, opäť prekliatie. Táto pani liečiteľka mi tvrdila, že žiadny rituál mi nepomohol a že len ona mi pomôže sa z toho dostať. Prachy, tinktúry, oheň (popálila mi dlane sviečkou) a ešte väčší zmätok v mojej hlave. 

Moje kŕče v bruchu boli neznesiteľné, tak som vyhľadala lekára. Endoskopia odhalila žalúdočné vredy. Rozhovor s lekárkou, ktorá robila anamnézu odhalil aj moju bulímiu.

Lekárka odhalila moju bulímiu. Neskutočne sa mi uľavilo

 Asi som bola už naozaj zúfalá, že som si to vôbec priznala. Mala som šťastie na lekárku, ktorá mi veľmi pomohla. Nielen so žalúdočnými problémami, s mojim životom. Začala som navštevovať psychiatričku a pomaly sa spamätávam.

Beriem antidepresíva, nech sa moja hlava dostane do normálu s som schopná fungovať. Absolvovala som aj 12 dní na oddelení, kde liečia takéto poruchy a hanbila som sa za seba, že som svoje problémy nechala zájsť až tak ďaleko. Na môj podráždený žalúdok z vracania bylinkové tinktúry a očistné kúry boli ako posledná kvapka a nechýbalo veľa, skončím veľmi zle.

Ani jeden z tých liečiteľov mi nepovedal: "Choď sa liečiť, si chorá". Obrali ma o peniaze aj o zvyšky zdravého rozumu. Žiadne prekliatie, ale bulímia, strach a moja neschopnosť riešiť problémy mi urobili zo života peklo. 

Chceme počuť aj Váš príbeh. Napíšte nám o svojom živote, o jeho radostiach i trápeniach, podeľte sa s ostatnými mamičkami a môžno si pomôžete navzájom. 
Píšte nám na adresu: 
story@orbisin.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: