Prečo si to neviem užiť?

Hela z Košíc | 10. december 2016
Prečo si to neviem užiť?

Prečo sa nemám čas porozprávať a pomaznať so svojím nenarodeným dieťatkom? Prečo mám chuť to veľké bruško na chvíľu položiť vedľa seba ako nákupnú tašku...Prečo si neviem veci naplno užívať?

Prečo si svoj život neviem naplno užívať?

Som v 38.týždni tehotenstva a čakám, kedy budem „odvelená“ do našej nemocnice, aby som priviedla na svet nášho, už tretieho, chlapčeka. Moji dvaja chalani (starší 8 a mladší 2 roky) sú mojimi baterkami, ktoré ma dobíjajú ale aj vybíjajú.

A keďže môj milovaný muž pracuje ako každý iný a domov sa dostane podvečer, ostáva starostlivosť o domácnosť väčšinou na mne. Áno, viem, normálne – nie som jediná. Keď sa však večer ufučaná zvalím do postele, alebo prijmem nemé pozvanie od koša s bielizňou a žehliacej dosky na „malé randevouz“, vybaví sa mi pred očami titulok z jedného časopisu „Užite si to!“, ktorý ponúka niekoľko spôsobov, ako si užiť tehotenstvo.

S nemou závisťou a trochou hnusnej sebaľútosti si premietam, ako mám relaxovať, nechať sa obskakovať, rozmaznávať, dodržiavať správnu životosprávu, veľa spať atď.

Hovorím si: „Ako to, dokelu, tie ostatné ženské dokážu? Prečo som ja taká nemožná a neviem si to užiť? Prečo sa nemám čas porozprávať a pomaznať so svojím nenarodeným dieťatkom? Prečo mám chuť to veľké bruško na chvíľu položiť vedľa seba ako nákupnú tašku, keď môjho takmer 20 kilového synátora dvíham do autosedačky alebo nákupného vozíka?“ 

Prečítajte si: 7 dôvodov, prečo byť šťastnou tehuľkou

Verte mi, milujem svoje deti a na to tretie sa veľmi tešíme. A verte tiež, že všetky rady o tom, ako si užiť materstvo, sú super a vrelo ich odporúčam dodržiavať. Len sa snažím ospravedlniť sa sama pred sebou, pred mojím, ešte nenarodeným dieťaťom a teraz, tuším, aj pred vami – čitateľkami/čitateľmi, že niekedy to, jednoducho, nejde. Prečo?

Rady podľa časopisu ako si tehotenstvo a materstvo užívať...Aká je realita?

Doprajte si raňajky do postele

Veľmi rada a môj muž by mi ich naozaj s láskou naservíroval, keby:

  • sme nemuseli vstávať pred východom slnka, aby on stihol do práce a ja pripravila raňajky a výdatnú desiatu pre môjho 8-ročného hladoša,
  • som medzitým nemusela kontrolovať, či má zbalený úbor na telesnú výchovu a či si nezabudol pomôcky na výtvarnú výchovu,
  • naše deti pochopili, že počas víkendu sa nevstáva skôr ako o ôsmej a ak, tak sa majú nehlučne zabávať samé, kým mamka a ocko nevstanú.

Svoje bruško vystavte na obdiv, vyrazte na nákupy do obchodu pre budúce mamičky a kúpte si pohodlné spodné prádlo

Áno, áno, chcem, chcem, chcem....! Moje odhodlanie po vstupe medzi regály s tehotenskou módou je obrovské. Kým nezbadám etiketu s cenou a moje presvedčenie začne nahlodávať škriatok, ktorý mi šepká, že to vlastne tak akútne nepotrebujem, že kamarátka mi požičia svoje, že to už aj tak nevynosím.

 

A tak vyjdem z obchodu s dvoma polokošeľami pre staršieho, jednou mikinou a nohavicami pre mladšieho a rozhodnutím, že do tej starej sukne sa ešte pár týždňov predsa vmestím.

Zdriemnite si, keď sa vám žiada

Výdatný spánok? Čo je to? Tento prepych si asi budem musieť odoprieť ešte niekoľko rokov. Nedokážem totiž môjmu 2-ročnému slniečku vysvetliť, že sa má spať CELÚ NOC, že mlieko vypije ráno a že teraz s ním mamka nebude stavať kolónu áut /nepôjde s ním von/, neprečíta mu o vláčiku, lebo jej organizmus ťažko pracuje a potrebuje si oddýchnuť.

Prečítajte si: 10 tipov na dobrý spánok

Teraz môžete obísť dlhé rady pri pokladni a využiť špeciálne miesta na parkovanie

Tak o tomto snívam, odkedy sme sa vrátili z ročného pobytu v UK. Milé tváre spoluobčanov, ktorí vás pustia dopredu pri pokladni s trucujúcim dieťaťom, ktoré CHCE nové autíčko, urazeným tretiakom, ktorý CHCE túto počítačovú hru a energickým cca 2kg bábom, ktoré sa rozhodlo, že vám práve rozkope rebrá resp. močový mechúr. A parkovacie miesta pre matky s deťmi? Neviem ako u vás, ale v Košiciach platí rezerve len pre invalidov.

Počúvajte hudbu, pozerajte filmy, choďte do divadla, doprajte si dovolenku

Buď nekonečná chvála a vďaka slovenským babkám. Bez nich by sme často nemohli ani na nákup, keď je dieťa choré alebo ku kaderníčke, keď sa prestávame spoznávať v zrkadle. Takže, buďme rady, keď vďaka nim aspoň raz za čas absolvujeme najnutnejšie vybavovačky.

Relaxujte a nechajte sa rozmaznávať okolím

Ponúkam vám výstižný obrázok z nášho každodenného života: Je ráno, sedíme za stolom, raňajkujeme a ja oznámim: „Tak, odo dneška nastupujem na materskú a teda odo dneška nepracujem.

Takže prestávam variť, prať, žehliť, (keďže som stále na materskej s dvojročným synom a pracujem v domácnosti ), budem si sedieť, polihovať, vy mi budete nosiť raňajky do postele a budete ma obskakovať a pýtať sa – mamka, nie si hladná, smädná, unavená, poď, odnesieme ťa do postele...“

Prečítajte si: Sauna vzs. gravidita

Môj osemročný syn pri poslednej vete zastavil lyžicu pred ústami, zdvihol pohľad, premeral si moje rozmery a lakonicky poznamenal: „ No, som zvedavý, kto by našu mamu zdvihol do postele.“ Môj milovaný muž sa pridal: „Požičiame si Danielov žeriav.“ A dvojročný Daniel veselo zaťapkal so súhlasným ´ano, ano´.

Áno, milujem svojich chlapov. Všetkých troch. A dúfam, že ten štvrtý, najmladší, o pár mesiacov zasadne s nami za náš rodinný stôl a budeme sa smiať a baviť na jeho prvých grimasách a slovných skomoleninách. A verím, že bude zdravý, šťastný a spokojný napriek tomu, že mama si to v tehotenstve neužívala a že bude cítiť, že sa mu to každý deň snaží všemožne vynahradiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: