Prečo sa generácia súčasných žien (NE)bojí materstva

Redakcia | 21. január 2024
Prečo sa generácia súčasných žien (NE)bojí  materstva

V takom tvrdom svete by sme nemali mať deti, všetko je omnoho náročnejšie, prídeme o kariéru, kamarátov a štandard. Ó, ten náš štandard, o ktorom si myslíme, že je skvelý a napĺňa nás a bez neho to nebudeme my. Bez práce, ktorú máme to nebudeme my, bez tela, ktoré sme vymakali to nebudeme my, dieťa nás zabrzdí, ochudobní, iní nás predbehnú...

Z materstva sa stala vec, ktorá sa odkladá, prípadne prijíma ako nutnosť, strašiak opradený mýtmi a príbehmi. Byť mamou je nevďačné, vyčerpávajúce a osamelé. Viete čo? Áno. A je v poriadku, že si materstvo neidealizujeme, stať sa rodičom je predsa rozhodnutie, ktoré zmení život.

Ten moment, keď sa stanete mamou, sa ale nepodobá žiadnym iným momentom, ktoré prežili ženy pred vami. Je len váš. Je len vašou cestou. Je výnimočný, tak ako ste výnimočná vy ako matka a ako výnimočné je vaše dieťa. Tak prečo by ste sa mali báť skúsenosti, slov a strachu niekoho iného? Váš príbeh materstva môže byť iný. 

Otázka, či mať deti, vyvoláva u mladých žien úzkosť 

Ženy sa vzdávajú materstva kvôli komfortu, kvôli strachu, obavám. Iné sa rozhodujú pre materstvo, no s hlbokými obavami, že byť mamou bude vyžadovať, aby obetovali všetko, čo im doteraz prinášalo potešenie.

Napriek tomu sú ženy, ktoré sa pre materstvo rozhodnú a majú deti. Aj niekoľko detí, počty presahujú aj  obligátnu dvojku... lebo to tak cítia. Nechávajú na tomto svete odtlačok seba, dostali možnosť priviesť na svet nového človeka a byť mu sprievodcom. Dostali príležitosť dať všetko dobré živej bytosti a vedia, že tak, ako ľúbia svoje dieťa, nikdy nikoho neľúbili. Je to silný vzťah, neprenosná skúsenosť. 

V mnohých prieskumoch rodičia priznávajú, že rodičovstvo je ťažšie, než očakávali. Ale na druhej strane 80 % rodičov tvrdí, že rodičovstvo je zábavné celý čas alebo väčšinu času, a 82 % dokonca uviedlo, že je "odmeňujúce" celý alebo väčšinu času. To sú celkom solídne šance na pekný život s deťmi, čo poviete? 

Mali by sme mať odvahu odmietnuť všeobjímajúci krízový rámec, ktorým je materstvo opradené. Materstvo je totiž jedinečný svet, ktorý prináša nádej. 

Je to radosť a naplnenie, ktoré pocítite vďaka deťom. Vidíte sa v nich. Nosíte ich v srdci, sú vašou ďalšou súčasťou, perspektívou, životnou voľbou.  Je to najsilnejší vzťah, ktorý vami zatrasie, rozloží vás a opäť poskladá jedinečným spôsobom.    

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: