Prečo deti nejedia ryby?
V súčasnosti takmer polovica Slovákov ryby nejedáva vôbec alebo len zriedkavo. A z detí aspoň raz do týždňa konzumuje jedlá z rýb necelých 14 %!
Naši predkovia si vedeli rybacie mäso vážiť omnoho viac ako my dnes. Ryby boli jedným z najobľúbenejších každodenných jedál i sviatočných pohostení. Jedli sa v mestách aj na dedinách, jedli ich poddaní, mešťania, cirkevní hodnostári i šľachtici. V súčasnosti takmer polovica Slovákov ryby nejedáva vôbec alebo len zriedkavo. A z detí aspoň raz do týždňa konzumuje jedlá z rýb necelých 14 %!
Aké rybacie jedlá poznajú vaše ratolesti? Vyprážaného kapra na Vianoce? Filé v školskej jedálni? Je až neuveriteľné, ako hlboko sú u mnohých zakorenené predsudky voči rybám. Väčšina ľudí sa domnieva, že z rýb sa dajú pripraviť len dva-tri štandardné pokrmy. Okrem toho sa im vytýka, že majú veľa kostí, smrdia a aj tak veľmi nezasýtia. Nič z toho nemusí byť pravda, stačí si len správne vybrať a vedieť ich vhodne pripraviť.
O tom, že ryby – či už sladkovodné, ale predovšetkým morské – sú z hľadiska zdravej výživy mimoriadne zdravé, dnes už nikto nepochybuje. Väčšina druhov rýb má nízky obsah tuku, takže sa z nich nepriberá. Ryby sú aj ideálnym zdrojom bielkovín. Medzi základné zložky bielkovín patria aminokyseliny. Bielkoviny rybieho mäsa patria medzi takzvané plnohodnotné bielkoviny, keďže obsahujú bohaté spektrum esenciálnych aminokyselín. Tie musíme prijímať v rámci stravy, keďže organizmus si ich nevie sám „vyrobiť“.
Ryby obsahujú veľa potrebného jódu, ktorý je významný pri tvorbe hormónov a správnom fungovaní štítnej žľazy. Samotný rybí tuk má navyše výborné zloženie mastných kyselín, obsahuje totiž veľa tzv. omega-3 mastných kyselín, o ktorých sa vo všeobecnosti vie, že ľudí chránia pred aterosklerózou. Medzi najznámejšie kyseliny zo spomínanej „omega trojky“ patria DHA a EPA. EPA má protizápalové účinky a je dôležitá pre zdravie srdca a ciev. DHA sa nachádza vo vysokej koncentrácii v mozgovom tkanive, tvorí až 20 % sivej mozgovej kôry. Ide o najbohatšie zastúpenú omega-3 mastnú kyselinu v mozgu. Jej dostatočný prísun je nevyhnutný pre správnu funkciu a vývoj mozgu v prípade detí, u ktorých sa nervový systém ešte len vyvíja. Môže mať pozitívny vplyv na zlepšenie pozornosti dieťaťa a jeho duševných funkcií, čo je nezanedbateľné najmä v prípade školákov.
Deti treba ku jedeniu jedál z rýb viesť odmalička. Pediatri „novej školy“ dnes rušia stravovacie obmedzenia zo starých čias vo forme zákazu jesť ryby - najmä morské –do troch rokov veku. Včasné zaradenie rýb do jedálneho lístka dojčiat už od 9. mesiaca veku sa považuje za prospešné.
Čo však s deťmi, ktoré ryby odmietajú, alebo ich nejedia dostatočne často, to znamená dva a viackrát týždenne? Našťastie, dnes už možno rybí tuk s obsahom toľko prospešných látok kúpiť aj v doplnkoch výživy, dokonca s veľmi príjemnou chuťou. Hviezdičkovia s jednou z najvyšších koncentrácií DHA na trhu sú vo forme žuvacích toboliek s pomarančovou príchuťou, takže ich ľahko prijmú aj mladšie deti. Požuť alebo rovno prehltnúť stačí jedinú denne. A tým mladším k tomu možno zarecitovať: „Pláva ryba v pohode, na slnku aj vo vode. Vo vode si ryba pláva, plutvičkami na nás máva. Nech len vieme, že je zdravá!“