Popôrodné rany - pomôže oplachovanie aj bylinky

ARCHÍV/ĽUBA LAPŠANSKÁ | 3. február 2024
Hojenie po pôrode

Skvelé tipy pre novopečené mamy!

Začnite už v pôrodnici! 

Vezmite si so sebou do pôrodnice vopred pripravenú zmes na oplachovanie rodidiel. Môžete ju používať i v prípade, že ste dole nedotknutá. Ako na to? Kúpte si soľ z Mŕtveho mora a zainvestujte do niekoľkých prírodných silíc – éterických olejov v liečebnej kvalite. Soľ (cca 200 g) si nasypte do fľaše alebo nádoby so širokým hrdlom. Potom priamo na ňu nakvapkajte éterické oleje, ktoré máte.

Na pôrodné poranenia sú skvelé napríklad: geránium, rumanček, levanduľa, ruža, neroli, grapefruit, rozmarín...  Nakvapkajte dokopy  max. 15 kvapiek éterického oleja.  Pevne zatvorte a poriadne potraste. Takto pripravenú zmes si vezmite do pôrodnice. A vždy, keď pôjdete na toaletu, tak si pripravte roztok, s ktorým sa môžete jednoducho opláchnuť a  preliečiť vaše lono. 

Ako? Do druhej fľaše nalejte cca 2 dl vlažnej vody a pridajte 1 polievkovú lyžicu voňavej soli. Mne sa najlepšie manipuluje so zaváraninovými fľašami, lebo majú široké hrdlo, ale niektoré ženy používajú aj iné fľaše, môžu byť aj s rozprašovačom. Pokračujte v tom i doma a roztok môžete použiť aj na sedacie kúpele. Ak nemáte soľ z Mŕtveho mora, môžete použiť i magnéziovú soľ. A ak  ešte nepoznáte  aromaterapiu, tak na oplachovanie v pôrodnici môžete použiť aj zápar z byliniek. 

Vzduch a voda – bez toho hojenie popôrodných rán nepôjde

Je jasné, že rany sa najlepšie hoja na vzduchu. Inak to nie je ani s hrádzou. Ak ste na izbe v nemocnici bez spolubývajúcich, pokojne sa obnažte, dajte si pod seba podložku, vyzlečte nohavičky a vetrajte poranené miesto. Doma je to už o dosť jednoduchšie. Ideálne: plienku pod seba, nohy od seba a dieťa na seba. 

Sucho by malo byť v okolí jazvy samozrejmosťou. No áno, lenže očistky vychádzajú práve v jej blízkosti. Časté vymieňanie vložiek, ležanie či sedenie bez nich  a poriadne vysušenie po každej toalete či sprchovaní je účinný a jednoduchý spôsob.  Ak je rana v suchu, vyhnete sa mokvaniu a ďalším problémom. Niektoré ženy používajú po pôrode fén, aby dokonale vysušili okolie jazvy.

Nuž a, samozrejme, voda. Krv vytekajúca z vášho tela sa po styku so vzduchom začne rozkladať a môže sa stať zdrojom problémov. Takže  je super po každej toalete sa opláchnuť. Či už máte možnosť ísť do sprchy, máte bidet alebo použijete fľašu s bylinkami, či so silicami, alebo len s čistou vodou, hlavne oplachujte. Vždy. 

Hygienické potreby po pôrode vyberajte s rozvahou

Pozor dajte najmä na vložky. Budete ich potrebovať veľa, ale nezanedbajte kvalitu. Nohavičky, naopak, môžu byť aj také, čo už dlho plánujete  vyhodiť. Do pôrodnice a na prvé dni doma sú skvelé aj sieťované, sú vzdušnejšie, ľahučko sa perú a dobre držia. Kúpite ich v zdravotníckych potrebách. Neodporúčam vám používať intímne gély a v podstate akékoľvek mydlá na ranu. Dokonca už ani chlorofyl a hypermangán sa neodporúčajú ako kedysi. 

Aromaterapia ešte inak

Silice sme spomínali už na začiatku v zmesi na oplachovanie a sedacie kúpele, ale môžete použiť i jednoduchšie verzie. Priamo na vložku si po každej výmene kvapnite jednu kvapôčku EO levandule. Ak by ste cítili svrbenie alebo začínajúcu mykózu, tak použite tea tree olej. Kvalitný a jednu kvapku! Pozor! Pri hlbokých ranách sa o použití silíc poraďte s aromaterapeutom. 

popôrodné rany

Bylinky, najúžasnejšie lieky

Bylinky sú skvelé na sedací kúpeľ alebo na oplachovanie. A všetky, okrem dubovej kôry, i ako čaj. Na hojenie rán sú najvhodnejšie nechtík, repík, dubová kôra, praslička, alchemilka, či rumanček. A ešte aloe vera – vnútorne alebo zvonku. 

Strava po pôrode

Ak chceme vyliečiť telo zvonka, tak je super pomôcť mu aj zvnútra. Zaraďte do jedálnička potraviny s vitamínom E, ktorý podporuje tvorbu nového epitelu a regeneruje pokožku. Taktiež zinok je nápomocný po každom pôrode. Udržuje bunky celistvé a napomáha pri ich správnom delení, a tým pádom podpore hojenie rán. A nezabudnite ani na množstvo zeleniny a ovocia, na vlákninu, ktorá vám pomôže so správnym vyprázdňovaním. A výdatný pitný režim.

Chlad a teplo

Čo robiť, keď to bolí? Mnohým ženám na bolesť pomôžu studené obklady. Ba priam ľadové. Čokoľvek zmrznuté (mrazená zelenina, kocky ľadu či hocičo, čo nájdete v mrazničke) zabaľte do vrecka a následne do bavlnenej plienky – ako balíček. Priložte na boľavé miesto. Nikdy neprikladajte zamrznuté veci len tak na telo! Chlad zmierňuje bolesť, ale zároveň odstraňuje prípadné opuchy. 

Lenže sme rôzne a niektorým pomáha teplo. Teplá sprcha na ranu, horúci sedací kúpeľ, či nahrievacie vrecúško priložené k bolestivému miestu. Áno, i toto zaberá. Vyskúšajte  si, čo vyhovuje vám. Alebo podľa potreby striedajte. 

Skúsiť môžete aj bio lampy, homeopatiká, EFT metódu a, samozrejme, postupne aj Kegelove cviky na posilnenie panvového dna. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: