Petra Pomajbo, manželka herca Romana Pomajba: Štvrté dieťa je dar

RENÁTA GEŠVANTNEROVÁ | 2. marec 2020
petra pomajbová, štvrté dieťa, Mama a ja
foto: DÁŠA ŠIMEKOVÁ

Informácia, že čakajú štvrté dieťa, bola nielen pre nich, ale aj pre najbližšie okolie veľkým prekvapením.

Roman nemal práve najšťastnejšie obdobie, odišiel z divadla, Petra pri ňom stála a podporovala ho. Navrhla mu výlet vo dvojici. Len tak - bez detí, samota, krb, prechádzky v lese... – tam, si najlepšie oddýchnu a prídu na krajšie myšlienky. Už asi tušíte, aké „následky“ malo toto ich spontánne rozhodnutie.  

Po troch dcérach prišiel syn

Peťu poznám ako nesmierne tvorivú ženu s dušou umelca, ktorá žije pre rodinu, manažuje svojho manžela, ale má aj vlastné, stále nenaplnené ambície. Pri starostlivosti o tri dcéry a chod domácnosti však nemá toľko času, ako by si želala. Teraz má syna, stala sa štvornásobnou mamou. Materstvo jej nesmierne pristane. Ale predsa... 

Nie je jednoduché vzdať sa veľkých výziev v prospech rodiny a ostať mamou na plný úväzok. Petra o tom veľmi úprimne rozpráva v rozhovore pre Mama a ja:

„Keby sme s Romanom za posledné tri roky neprešli vnútorným posunom, tak by sa možno toto všetko neudialo. V čase, keď mala Timejka (tretia dcéra) tri roky, zažila som vo svojom vnútri rozkol.  Som kreatívna duša a zrazu som sa cítila svojou rodinou zviazaná, mala som pocit, že by som chcela v živote ešte niečo dokázať, že môj ľudský potenciál nie je  naplnený. Mnohé to zažívame, lebo odmalička počúvame – musíš ešte niečo dokázať – a nepodporuje sa v nás ženskosť. Prirodzená úloha byť ženou a mamou.

Keď mama nevie, KTO je

Pred tými tromi rokmi som sa začala zaoberať sama sebou a pýtať sa – kedy niečo dokážem? Kedy, keď nie teraz...? Chcela som len naplniť svoju vnútornú potrebu.

Minulý rok som mala 40 rokov a tak sme sa s kamarátkami vybrali do Ománu. Každý deň sme spali niekde inde, ráno a večer sme cvičili jogu. Štyri baby v jednom aute. Každý deň sme zažili niečo krásne a fascinujúce. Ten neporiadok, čo som si v sebe za dva roky spôsobila, som si musela upratať... Vnútornú nespokojnosť, že Roman je stále preč a ja som len mama, ktorá varí a perie a rieši manželovu administratívu. Kde je ta kreatívna Petra...? 

Poslednú noc nastal pre mňa v Ománe najdôležitejší moment. Na pláži neďaleko Perzského zálivu nás zavolali domáci, aby sme sa prišli na niečo pozrieť. Zobrali za hrsť piesku a hodili ho do vody. Hladina sa zrazu začala trblietať. Fosforujúci planktón... Kúzlo. A my sme na to fascinovane pozerali... Bola som dojatá tou krásou.

Ráno sme sa balili a kamarátka si povzdychla – „Škoda, že sa musíme vrátiť do tých našich obyčajných životov...“  Aj ona mala v sebe rozkol. Ako žena-matka, ktorá si musí stále niečo dokazovať. A ja jej hovorím: „Vieš čo? Ja som vlastne včera večer na niečo prišla a až teraz som si to uvedomila. Ten planktón, ktorý sme videli a žasli nad jeho jedinečnosťou, máme pred očami každý deň, teda aj doma, len ho nevidíme. My nie sme naučení ho vidieť. Nie sme schopní oceňovať radosť z jednoduchých momentov, ktoré žijeme.“

pomajbo roman štvrté dieťa

MOJA rodina

Prišla som domov a zrazu som si uvedomila, že tá Peťa, ktorá chce ešte stále niečo dokázať – baví ma fotiť, baví ma grafika, maľovanie, učiť sa nové veci... je jedinečná taká, aká je. Uvedomila som si, že pre tú Peťu je najdôležitejšia rodina a deti. Keby som toto zanedbala, obzvlášť teraz v ich malom veku, a nešla za svojím srdcom, pokazila by som najdôležitejšiu vec na svete. Žiadne dosiahnuté ambície by ma potom nikdy neuspokojili.

Uvedomila som si, že tá Peťka, ktorá isto ešte veľa dokáže, musí mať len viac vrások a sivých vlasov... Ten planktón mám doma –rovno pred očami...“ V rozhovore v aktuálnom vydaní Mama a ja sa dočítate aj o tom, ako Roman pár dní pred päťdesiatkou reagoval na dve čiarky na teste, ako reagovalo okolie i to, ako veselo to dnes vyzerá u nich doma.  Strávili sme s nimi celý deň a odniesli si to najpodstatnejšie: Život treba prijať aj s prekvapeniami a prežiť ho v radosti. 

Rozhovor s manželmi Pomajbovcami nájdete v marcovom vydaní Mama a ja. Navštívili sme ich pohodovú rodinku a veru, máme sa čím inšpirovať. 

Máte už predplatné? 
Objednať si môžete TU:
Vedeli ste, že v rámci členstva v Klube Mama a ja máte aj ročné predplatné časopisu a mnoho ďalších výhod? 
Pozrite sa TU: 

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: