Ovisnuté brucho: Musí preč!

Dagmar Baluchová | 15. november 2017
Ovisnuté brucho: Musí preč!

Ženy po viacerých pôrodoch či ľudia, ktorí výrazne schudli, majú s ovisnutou kožou na bruchu estetické ale i psychické problémy.

Ak sledujete reality šou Extrémne premeny: Druhá šanca na život, kde abnormálne obézni muži a ženy chudnú pod vedením odborného trénera, možno vás zaujal záver každej časti. Na konci snaženia sa zhadzovať desiatky kilogramov je túžba – zbaviť sa prebytočnej kože na bruchu. Je jej však toľko, že cvičenie ani úprava jedálnička už nepostačujú. Nastupuje chirurg. Lepšie povedané, zákrok s názvom abdominoplastika (plastika brucha).

platsika brucha

Kedy ABDOMINOPLASTIKA?

Dôvody, pre ktoré sa muži a ženy rozhodujú pre tento zákrok, možno rozdeliť do dvoch skupín: zdravotné a estetické.

Indikáciou k plastickej úprave brušnej steny je nadbytok kožnej a tukovej riasy v oblasti brucha. Ďalšou indikáciou je oslabenie brušnej steny, spôsobené rozostupom brušných svalov.  Tento stav je častý u žien po pôrode, ale aj u ľudí, ktorí redukujú svoju hmotnosť.

Plastiku brucha, alebo radšej liposukciu?

Odstránenie brušného tuku je možné aj liposukciou, avšak tá sa odporúča najmä mladším pacientom s elastickejšou pokožkou. Liposukcia však nerieši rozostúpené brušné svaly, ani kožné previsy. Abdominoplastika je preto vhodnejšia pre pacientov, ktorí vyžadujú aj tieto úpravy. U niektorých osôb je však možné abdominoplastiku kombinovať aj s  liposukciou (napr. v prípadoch, keď sú tukové vankúšiky uložené viac po bokoch ako na bruchu).

Plastika brucha po pôrode?

Na internetových fórach nájdete vyjadrenia mnohých žien, ktoré plastiku brucha podstúpili – najmä v čase po tehotenstve, keď si narodenie ich dieťaťa či detí vypýtalo svoju daň – v podobe ovisnutej kože, strií ap.

Mnohé si zákrok chvália, cítia sa po ňom o 2 či 3 konfekčné veľkosti „menšie“ a tým aj štíhlejšie.
Abdominoplastika je však vhodná až približne 1 rok po tehotenstve, neodporúča sa ženám, ktoré dojčia alebo tehotenstvo ešte plánujú, pretože organizmus je tak zbytočne vystavený záťaži a výsledok operácie môže byť ďalším tehotenstvom deformovaný.

Po pôrode opäť do formy
Prečítajte si tiež:

Po pôrode opäť do formy

PRE a PROTI ABDOMINOPLASTIKE

Nový, lepší pocit zo samého seba – to je hlavný dôvod, ktorý ako prvý popisujú tí, ktorí už majú abdominoplastiku za sebou. Jej efekt je výrazný a pokiaľ klienti po zákroku dodržia odporúčanú hmotnosť a vyhnú sa ďalším rizikám, môže byť výsledok trvalý. 

Za výhodu sa pokladá aj to, že pri jednom operačnom zákroku sa môžu odstrániť viaceré problémy, od rozostúpených svalov, odstránenia prebytočnej kožnej riasy či operovaním napr. aj pruhu.

plastika brucha

Keďže abdominoplastika je rozsiahly chirurgický zákrok, aplikuje sa pri ňom celková anestézia, s ktorou sa spájajú určité riziká a niektoré osoby ju môžu zle znášať. Ďalšou nevýhodou je bolestivosť po zákroku a jazva, ktorá však časom bledne.

POZOR: Plastika brucha nie je vhodná pre osoby s extrémnou nadváhou. Naopak, týmto mužom a ženám sa odporúča najprv aspoň čiastočne zredukovať svoju hmotnosť a až tak môžu o zákroku uvažovať.

Cena plastiky brucha

Je rôzna a ak by ste chceli porovnať čo len krajiny EÚ, rozptyl by bol ešte väčší. V slovenských centrách plastickej chirurgie sa ceny za abdominoplastiku pohybujú od 800 do 2 500 eur. Niektoré zariadenia ponúkajú tiež následnú liposukciu brucha a možnosť zakúpiť si špeciálnu elastickú bielizeň, ktorá sa po zákroku odporúča.



Cieľom abdominoplastiky je odstránenie prebytočného tuku a kože v oblasti brucha a spevnenie svalov brušnej steny.

Optimálna veková hranica na podstúpenie zákroku sa určiť nedá. Do úvahy sa berú viaceré faktory – fyzický a psychický stav, aktuálna hmotnosť, u žien prípadné ďalšie tehotenstvá, pridružené ochorenia ap.

Na naše otázky odpovedá MUDr. Daniel Mládek, PhD.  Primár plastickej chirurgie.

Ako je to s operačným zákrokom u žien, ktoré majú za sebou viacero cisárskych rezov alebo iné brušné operácie? Nemôže byť oslabená brušná stena s jazvami komplikáciou pri zákroku?

Aj v prípade viacerých cisárskych rezov, je výsledkom len jedna jazva v podbrušku, v ktorej je vo vačšine prípadov vedený rez pre abdominoplastiku. V prípade rozostupenia svalov prednej brušnej steny sa robí rafia týchto svalov v niektorých prípadoch plastika sieťkou.

V ktorých prípadoch je nutné po abdominoplastike podstúpiť reoperáciu a s akými rizikami sa spája?

Najčastejšou komplikáciou býva seróm. Je to tekutina slamovožltej  farby, ktorá sa môže spontánne vstrebať a v prípade väčšieho množstva je nutné ju vypustiť respektíve ranu drénovať. Najčastejšou príčinou vzniku je nedodržanie pooperačných pokynov a vznik  pooperačného hematómu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: