Očkovanie proti HPV

Redakcia | 23. máj 2023
Očkovanie proti HPV

Zaočkovať dieťa proti HPV? Aký je názor odborníka?

Vaša otázka:

Mám 12-ročnú dcéru, a zvažujeme očkovanie proti HPV. Odporučili by ste ho? Ako je to s platením - prepláca ho poisťovňa, alebo ho hradíme my? Dcéra je poistená v Dôvere.

Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

Očkovanie proti HPV 

Očkovanie proti HPV určite veľmi odporúčam všetkým aj moje deti sú a budú zaočkované akonáhle na to príde čas.

Neexistuje žiadny argument proti očkovaniu, jednak veľmi podstatne znižuje riziko vzniku rakoviny krčka maternice, pri kombinovanej vakcíne chráni aj pred ochoreniami vulvy - kondylómami.

Na argument, že stačí chodiť na prevencie treba povedať, že ak sa zistia zmeny na krčku maternice pri preventívnej prehliadke, rieši sa to konizáciou, čím sa skracuje funkčná dĺžka krčka a zvyšuje sa riziko predčasného pôrodu v nasledujúcej tehotnosti. Takže ak si zaočkujete dcéru, chránite aj zdravie vnúčaťa.

Vaša poisťovňa Dôvera prepláca 2 vakcíny do výšky až 70 % nákladov za očkovanie do maximálnej výšky 130 €. Bližšie informácie nájdete TU.

Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský je odborným poradcom a spolupracovníkom Klubu MAMA a ja v rámci Gynekologicko-pôrodníckej poradne. Registrované členky mu môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU 

Prečo sa zaočkovať proti HPV?

Názov HPV označuje dokopy skupinu vyše 150 druhov vírusov. Väčšina druhov vírusu sa nedá rozoznať ihneď, ale spôsobuje komplikované ochorenia, ako rakovinu krčka maternica, rakovinu ženských a mužských pohlavných orgánov. Vírus HPV sa šíri kontaktom s nakazenou osobou, najčastejšie pri pohlavnom styku. HPV je najčastejšou sexuálne prenosnou infekciou. HPV sa prenáša počas pohlavného styku, ale aj  kontaktom kože na kožu alebo sliznicou, aj keď nemáte pohlavný styk.

Keďže vírus napáda nielen ženy ale aj mužov, očkovanie je vhodné pre obe skupiny. Najúčinnejšie je nechať sa zaočkovať dovtedy, kým nezačnete aktívny sexuálny život, ale význam má aj keď je už človek sexuálne aktívny. Ideálne je očkovanie okolo 11. až 13. roku života. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: