Prehliadka u gynekológa - nezabudnite na prevenciu!

Redakcia | 26. apríl 2023
Prehliadka u gynekológa

Včasná návšteva gynekológa môže v niektorých prípadoch skutočne zachrániť žene život.

Vaša otázka:

Mám 38 rokov, 2 deti a už dávno som nebola u gynekológa. Vždy na to zabudnem. Uvedomujem si, že to nie je dobre a chystám sa to napraviť. Ako vlastne často mám nárok na preventívnu gynekologickú prehliadku? Som poistenkyňou Dôvery.

Preventívna prehliadka u gynekológa - nastavte si pripomienku

Na vašu otázku odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

Preventívna prehliadky u gynekológa pozostáva z klinického vyšetrenia vrátane ultrazvuku a z odberu steru z krčka na cytologické vyšetrenie, ktoré má schopnosť odhaliť predrakovinové zmeny na krčku, ktoré sú plne riešiteľné. Frekvencia prehliadok závisí od výsledku predošlých vyšetrení, najprv sa robia po roku a ak sú opakovane negatívne stačí raz za 2 až 3 roky.

Poisťovňa Dôvera má k dispozícii aplikáciu na mobilný telefón, ktorá Vám umožní si nastaviť si notifikácie a upozornenia tak, aby ste nabudúce na preventívnu prehliadku nezabudla, pretože naozaj včasné odhalenie zmien dáva obrovskú šancu na úplné vyliečenie. Aplikácia plní funkciu zároveň elektronickej pobočky.

Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský je odborným poradcom a spolupracovníkom Klubu MAMA a ja v rámci Gynekologicko-pôrodníckej poradne. Registrované členky mu môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU 

Súčasťou preventívnej gynekologickej prehliadky je aj odborné poradenstvo v otázkach antikoncepcie, hormonálnych liekov (sem patrí aj hormonálna substitučná terapia), v otázkach prevencie sexuálne prenosných ochorení. Nehanbite sa položiť otázku. Niekedy práve vaše pochybnosti pomôžu lekárovi odhaliť zdravotný problém, ktorý je potrebné u vás riešiť. Neodkladajte preventívnu prehliadku, môže vám zachrániť život. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: