Nedočkavosť alebo neplodnosť

Katka | 16. jún 2010

...netreba ísť hlavou proti múru, ale treba hľadať očami dvere. A treba naozaj vyskúšať všetko a nevzdávať sa, veď úspešní sú iba tí, ktorí vstali zo zeme iba o jediný raz viac...

Postav dom, zasaď strom
Každý mladý pár, ktorý sa vydá na spoločnú cestu životom bok po boku, očakáva naplnenie ich lásky po nejakom tom roku. Avšak niekedy cesta za bábätkom nebýva zrovna ideálna a ľahká. Pri dnešných pomeroch, je každý jeden pár vďačný za zdravé dieťatko. To je v tejto uponáhľanej dobe hotovým požehnaním a darom, i keď možností a technológií, ako k tomu napomôcť je stále viac a viac. Netreba zabúdať aj na to, že s každou generáciou nestúpa len vyspelosť medicíny, ale stúpa aj počet problémov s otehotnením. V bežnom živote sa stretávame so známymi, ktorý sú podivne dlho spolu a bez „výsledku“ a na ich tvárach často krát badať len zúfalé výrazy, ktoré hovoria za všetko. Pre tieto páry, ktoré by sme mohli zaradiť do „snažilkovskej databázy“ nastáva kolotoč vyšetrení, ktoré nie sú najpríjemnejšími hlavne pre naše mužské polovičky. Príčin môže hneď niekoľko a tu sa pozastavujeme nad otázkou, či je to len nepriazeň osudu alebo za tým stoja naozaj skryté zdravotné problémy. Dovtedy pokojný život vystrieda úzkosť z každého snažilkovského neúspechu a zamýšlanie sa nad tým, v kom je vlastne problém. Lepšie ako takého úvahy je čo najrýchlejšie riešenie problému a odovzdanie sa do rúk odborníkov.

Keď má bocian problém
I keď máme v dnes naozaj kopu odborníkov, nie každý jeden lekár vezme situáciu mamičky - čakateľky vážne a začne ju riešiť. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s neochotou okamžite začať pátrať po probléme. Nakoľko veľa lekárov pri prvej návšteve pokladá otázku ako dlho sa partneri snažia. Zdravá žena by štatisticky mala, resp. mohla otehotnieť do troch – štyroch mesiacov. Ak je táto doba dlhšia, lekári ju často krát spochybnia odpoveďou, že aj rok je krátka doba a treba skúšať ďalej. Ale ako sa hovorí sto ľudí, sto chutí = sto názorov... V prvom rade netreba zúfať pri prvom nezdare, pretože veľmi dôležitá je psychika ženy. Osobne by som po polročnom snažení navštívila pána doktora. Lekár urobí všetky potrebné vyšetrenia kde by sa vylúčila akákoľvek vnútorná deformácia ženských pohlavných orgánov t.j (zdravá maternica, priechodné vaječníky, schopnosť uhniezdenia sa vajíčka, uvoľňovanie vajíčka – ovulácia) a samozrejme menej obľúbené vyšetrenie partnera (zdravé a kvalitné spermie – spermiogram). Ak sa ukáže, že je niečo nie je v poriadku začne sa s prípadnou liečbou a ak sa ukáže, že obaja partneri sú zdraví tak tým lepšie, i keď je to pre pár často krát deprimujúce. Život sa mení na boj s časom - sledovanie plodných dní, testovanie, milovanie a skúšanie rôznych výživových doplnkov či terapií.

Happyend
Presne takýto priebeh zažila nemenovaná priateľka, ktorá veľmi túžila po bábätku spolu s manželom. Po roku nezdarov sa pustili do vyšetrení, kde obom zistili, že sú naprosto zdraví. Ona bola veľmi netrpezlivá so zlomenou psychikou a ľútostivým výrazom pri pohľade na spokojné kočíkujúce mamičky. On bol zas nervózny z jej správania a nedočkavosti a každé pomyslenie na pravidelné celovečerné snaženie sa menilo na nočnú moru. Dalo by sa povedať, že netrpezlivosť a silná túžba naštrbila aj ich vzťah, ktorý už kričal po S.O.S. Avšak záchrana prišla v pravú chvíľu, keď som ju prehovorila na ešte jedno vyšetrenie. A práve to zistilo „chybu“ ktorá bola prekážkou k ich veľkému šťastiu. Toto vyšetrenie ukázalo alergickú reakciu na manželove spermie. To znamená, že jej prostredie vyhubilo všetky živé spermie a teda šanca na plánované otehotnenie bola nulová. (Vyšetrenie sa nazýva penetračný test, test pod mikroskopom, kde sa odoberie vzorka partnerových spermií a kvapne sa na sklíčko potreté partnerkinou vzorkou). Ich príbeh mal happyend, nakoľko po jej preliečení sa im podaril splodiť zázrak ženského pohlavia.

Nikdy nehovorme nikdy!
O takejto príčine sa len veľmi málo popísalo a len malé množstvo žien vie, že aj toto môže byť dôsledkom ich nezdaru. Osobne som sa nestretla už so žiadnym iným párom, ktorý by mal vedomosti aj o takejto možnej príčine, čož často spôsobuje, že veľa žien si potom zamieňa pojem neplodnosť s nedočkavosťou. Tým som chcela vlastne naznačiť, že netreba ísť hlavou proti múru, ale treba hľadať očami dvere. A treba naozaj vyskúšať všetko a nevzdávať sa, veď úspešní sú iba tí, ktorí vstali zo zeme iba o jediný raz viac...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: