Lupus: Nevyspytateľné ochorenie s rozmanitými príznakmi

Redakcia | 19. apríl 2017
Lupus: Nevyspytateľné ochorenie s rozmanitými príznakmi

Nevyspytateľné ochorenie s rozmanitými príznakmi – LUPUS.

Čo je to lupus?

Lupus je autoimunitné ochorenie, jeho príčinou je porucha imunity. Ak imunitný systém funguje správne, chráni organizmus pred rôznymi cudzorodými látkami vytváraním si protilátok.

Pri lupuse sa však protilátky omylom obracajú proti organizmu a napádajú vlastné tkanivá s jediným cieľom – zničiť ich. Ochorenie tak začína zápalom, opuchom, bolesťou a nakoniec poškodením tkaniva.

Môže postihnúť kohokoľvek, no až 90 % pacientov tvoria ženy. Najčastejšie sa objavuje vo veku 15 až 45 rokov, teda vo veku, kedy si žena buduje kariéru, chce žiť aktívne, často si iba plánuje založiť rodinu, túži stať sa matkou...

Ako sa lupus prejavuje?

Jeho rozličné prejavy príznakov sa môžu z ničoho nič objaviť a rovnako rýchlo aj vymiznúť, no po čase sa opäť vrátia. Prípadne naopak – lupus sa „nanovo“ prejaví úplne inak.

Aj preto je často zložité ho diagnostikovať, hoci u niektorých pacientov sa lekárom podarí určiť správnu diagnózu rýchlo, no u mnohých to môže trvať dlhšie, často celé mesiace či dokonca roky.

Typické prejavy lupusu: 

  • Únava, až taká, že dostatok spánku či niekoľkodňový oddych vôbec nepomáha.
  • Vyrážka na tvári v tvare motýľa – zasahuje nos a obe líca.
  • Precitlivenosť na slnečné žiarenie.
  • Bolesť kĺbov a svalov – až v 70 % ich pociťuje pacient už v začiatku ochorenia.
  • Vypadávanie vlasov − buď vypadávajú v celých chumáčoch, alebo vlasy rastú jemnejšie.
  • Raynaudov syndróm – prsty na rukách a nohách sú bledé až namodralé, bolestivé, stuhnuté, príčinou býva kŕč v drobných cievkach dlaní a chodidiel, ktorý bráni prietoku krvi do prstov.
  • Zmeny na nechtoch – lámavosť alebo odlupovanie nechtov.
Systémový lupus erythematosus (SLE) je ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť, je celoživotné a jeho zvládanie si vyžaduje určitú námahu, trpezlivosť a spoluprácu pacienta s lekárom. Správna liečba však prináša úľavu od príznakov a mnohým pacientom umožňuje žiť aktívny život. 

Prečítajte si: Bolestivá menštruácia: prečo?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: