LISTERIÓZA – viete, na ktoré potraviny by ste si mali posvietiť?
Listerióza patrí k potravinovým ochoreniam, o ktorom je dobre vedieť a nikdy ho nezažiť na vlastnej koži. Hoci sa až tak bežne nevyskytuje, napriek tomu hrozí až fatálnymi následkami. Na čo by ste si mali dať pozor?
Ochorenie vyvoláva druh baktérií Listeria monocytogenes, ktorý sa vyskytuje vo vode a v pôde. Listerióza sa vyskytuje pomerne zriedka, to však neznižuje jej nebezpečenstvo. Štatistiky uvádzajú, že asi 20 % prípadov končí smrťou.
Typické zdroje nákazy:
- syry – nebezpečné sú mäkké syry, pri ich zrení sa listérie rozmnožujú
- mlieko – nepasterizované – z domácich chovov
– mlieko a mliečne výrobky po dátume spotreby alebo neskladované v chladiacich zariadeniach
– mliečne výrobky, na ktorých sa objaví pleseň
- mäso
- údené a surové mäsové výrobky, mäkké salámy, jaternice, tlačenky, paštéty... výrobky, ktoré neprechádzajú tepelnou úpravou vyššou ako 70 °C
- vajcia a výrobky zo surových vajíčok
- surová zelenina a naklíčené semená – listérie preniknú z pôdy
Šírenie
Choroba sa prenáša tráviacim traktom po skonzumovaní nakazených potravín alebo priamym kontaktom s nakazeným zvieraťom.
Nákaza je obzvlášť nebezpečná pre tehotné ženy. Listérie môžu vyvolať potrat, predčasný pôrod alebo ohroziť centrálny nervový systém plodu, či vyvolať u novorodenca závažné infekčné ochorenie.
Zvýšené riziko je aj pre ľudí s oslabenou imunitou, chronicky chorých, diabetikov či onkologických pacientov.
Inkubačná doba
Na rozdiel od iných ochorení podobného rázu sa listerióza vyznačuje dlhou inkubačnou dobou. Môže prepuknúť až po niekoľkých týždňoch od nakazenia, čo sťažuje určenie jej zdroja.
Príznaky
Symptómy listeriózy sa spočiatku môžu podobať chrípke:
- horúčka,
- kŕče,
- nechutenstvo,
- bolesti svalov,
- po preniknutí baktérií do nervového systému sa môžu objaviť prudké bolesti hlavy, či krčnej chrbtice.
Liečba
Prebieha formou antibiotík (aj u tehotných žien).
Hygiena
Dodržiavanie základných hygienických pravidiel je podobné ako pri salmonelóze.
Varenie
Listeria monocytogenes sa zlikviduje pri teplote minimálne 70 oC. Potravina však musí prejsť varom aspoň desať minút.
Pri príprave jedál je potrebné:
- zeleninu starostlivo umývať, nepoužívať plesnivú;
- jedlo ohrievať dostatočne;
- mäso konzumovať iba dostatočne prevarené.
Rizikovým osobám sa neodporúča piť nepasterizované mlieko a konzumovať zrejúce a plesňové syry, ako aj mäsové výrobky, ktoré nie sú tepelne upravované.
POZOR! Aj balené potraviny zakúpené v obchode môžu byť nakazené. Všímajte si pozorne dátum spotreby a trvanlivosti.
Môže vás zaujímať:
Listerióza a salmonelóza
Hygiena potravín v našich domácnostiach