Listerióza a salmonelóza

redakcia MAMA a ja | 6. júl 2015

Teplé, takmer letné dni sa môžu spájať aj s rôznymi zdravotnými ťažkosťami, ktoré sa nemusia vyhnúť ani tehotným ženám. Medzi nepríjemné ochorenia typické pre toto obdobie patria aj listerióza a salmonelóza.

Listerióza

Túto zriedkavú, ale o to závažnejšiu chorobu spôsobuje baktéria Listeria monocytogenes.

Závažnosť je spôsobená najmä spektrom pacientov, ktoré napáda. Okrem ľudí s oslabeným imunitným systémom, onkologickými ochoreniami a AIDS sa najviac nákaz odohráva práve u tehotných žien, u ktorých je zvýšenú predispozíciu zapríčiňujú práve zmeny, ktoré v organizme tehuľky prebiehajú. Samozrejme, neznamená to však, že sa každá tehuľka musí nutne nakaziť.

Príznaky sú zväčša mierne, pripomínajú miernejšiu chrípku, pričom tehotenstvo príznaky ešte dosť zmierňuje. Najčastejšie sa vyskytuje horúčka, nechuť do jedenia, hnačka či bolesť svalov. U tehotných zväčša choroba nepreniká do nervového systému, ale môže prejsť na dieťa, čo môže mať fatálne následky. Preto platí, že čím skôr žena lekára vyhľadá, tým má väčšiu nádej, že ona aj bábätko budú v poriadku. Pri skorom nasadení antibiotík sú vyhliadky na uzdravenie a donosenie plodu výborné.

Prevencia spočíva najmä v dokonalej tepelnej úprave mäsa,  umývaní zeleniny a opatrnosti pri jedení plesňových syrov. Navyše, výstraha platí aj pre milovníčky surového mlieka, ktoré sa v tomto období vôbec neodporúča konzumovať.

 

Salmonelóza

 

Najčastejšie vzniká konzumáciou nedostatočne tepelne upravených potravín, a to najmä hydiny, mäsových výrobkov, vajec či mlieka.

Na rozdiel od listeriózy nastupuje rýchlejšie a vo väčšine prípadov sa prejaví hnačkami. Môže však prebiehať aj bez príznakov, alebo až ako život ohrozujúca nákaza, čo je, našťastie, zriedkavý jav.

Okrem hnačiek sa objavia aj horúčky (až do 39 °C), bolesti brucha, kŕče a celková malátnosť. Matka je ohrozená stratou tekutín a výchylkami v obsahu iónov a minerálov v krvi. Prenos na dieťa počas tehotnosti je vylúčený, pokiaľ nedôjde k narušeniu plodových obalov. Dieťa sa môže nakaziť pri pôrode, ak bola salmonelóza nedostatočne liečená alebo nebola liečená vôbec.

Liečba je zameraná na doplnenie tekutín (ak je nutné, aj v podobe infúzií), podávajú sa antibiotiká vhodné pre obdobie gravidity. Pacientka je po celý čas liečby dôkladne sledovaná infektológom a gynekológom. (Podobná liečba sa aplikuje aj u dieťatka, ktoré sa nakazilo počas pôrodu.) Prevencia je podobná ako pri listerióze.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: