Liečivá sila odpustenia: 5 spôsobov, ako začať odpúšťať a ísť ďalej

Redakcia | 1. október 2024
Liečivá sila odpustenia: 5 spôsobov, ako začať odpúšťať a ísť ďalej

V duši si nesieme veľa zranení súčasných ale aj minulých. Možno nám zatemňuje vzťah s partnerom hnev kvôli dávnemu konfliktu alebo zrade. Možno nás lipnutie na minulých krivdách a spôsoboch, akými nás sklamali ostatní, brzdí v prijímaní nových možností. Skúsme to zmeniť.

Držať sa bolesti z minulosti môže byť nebezpečné aj pre naše fyzické zdravie. Viaceré štúdie spájajú pretrvávajúcu nenávisť a hnev s vysokým krvným tlakom, zvýšeným rizikom srdcových chorôb a kognitívnym poklesom.

Zatrpknutosť jednoducho škodí nielen našej duši ale aj nášmu telu.

Kľúčom k uzdraveniu je odpustenie 

Odpustiť neznamená povedať, že na bolesti nezáleží, alebo že to, čo druhý urobil, bolo v poriadku. Neznamená to zabudnúť na to, čo sa stalo. Odpustenie znamená vzdať sa potreby, aby sa nám ospravedlnili alebo aby sme sa my pomstili. Znamená to zmieriť sa s minulým zranením a bolesťou a rozhodnúť sa ísť ďalej.

Toto všetko sa ľahko hovorí, no ťažko sa robí. Odpustenie a oslobodenie sa od minulosti však môže nastať postupne, sériou malých krokov.

1. Nájdite si čas na spracovanie bolesti

Odpustiť neznamená len pokrčiť plecami a povedať „Tak, dobre“. Berte svoje pocity vážne. Plačte, smúťte, búšte do vankúša alebo sa vypíšte do denníka. Cvičte, behajte, skáčte, aby ste uvoľnili časť napätia. Porozprávajte sa s dôveryhodnými priateľmi alebo rodinou. Máte právo cítiť sa zranení a nahnevaní. Ak však na týchto pocitoch budete lipnúť príliš dlho, zostanete uviaznutí na bolestivom mieste. A to nechcete. 

2. Prijmite zodpovednosť za zmenu svojho života

Mnoho ľudí premešká príležitosť na zmierenie s dospelým dieťaťom, rodičom, súrodencom či priateľom, pretože tvrdohlavo čakajú na ospravedlnenie, ktoré možno nikdy nepríde. Iní ostávajú uväznení v hneve a zášti, cítia sa zradení a ublížení dlho potom, ako tá druhá osoba prestala byť súčasťou ich života. Rozhodnite sa pre zmenu. Môže to znamenať byť zhovievavý a urobiť prvý krok, alebo to môže znamenať odpustiť, aby ste sa mohli posunúť ďalej.

3. Odpustite si a zamerajte sa na pozitívnu sebareflexiu

Toto je obzvlášť dôležité, ak sa zotavujete z rozchodu, pretrvávajúceho konfliktu kvôli nerealistickým očakávaniam, nevyžiadaným radám od rodičov alebo rozpadu priateľstva. Aj keď najprv obviňujete druhú stranu, môže sa objaviť aj pretrvávajúce sebaobviňovanie, keď premýšľate nad tým, ako ste prispeli k rozpadu vzťahu, ako ste nesplnili nádeje a sny svojich rodičov, alebo ako priateľstvá stroskotali.

Hoci je užitočné preskúmať svoju úlohu v konflikte, je dôležité odpustiť si. Poučte sa z toho a povedzte si, že zvládnete túto bolesť a že život sa zlepší, pretože sa môžete rozhodnúť nechať to ísť.

Liečivá sila odpustenia: 5 spôsobov, ako začať odpúšťať a ísť ďalej

4. Pokúste sa pochopiť, nie démonizovať toho druhého

Pochopenie nezmierni vašu bolesť, ale lepšie porozumiete tomu, prečo sa druhá osoba správala určitým spôsobom. Rodič, ktorý bol kritický, mohol opakovať vzorce svojho vlastného rodiča alebo vyjadrovať svoje vlastné neúspechy prostredníctvom vás. Priateľ, ktorý sa zdá byť manipulatívny, môže mať v sebe hlboké pochybnosti. Pochopenie neospravedlňuje zraňujúce správanie, ale vám môže pomôcť zbaviť sa hnevu a odpustiť.

5. Uvedomte si, že odpustenie prospeje najviac vám

Druhá osoba sa možno nikdy nedozvie, že ste jej odpustili. Ale odpustenie a oslobodenie sa od hnevu a odporu môže zmierniť záťaž vášho tela i ducha. Odpustenie vytvára priestor pre nádej, súcit a radosť vo vašom živote.

Zdroj: www.psychologytoday.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: