KURKUMA: vhodná pre veľkých aj malých?

Redakcia | 23. január 2018
kurkuma, korenie, karí, zdravie, protirakovinové účinky

Zaujímalo by ma, či môžem jedlá mojej 3-ročnej dcérke ochutiť kurkumou. Začala som toto korenie pridávať do našich dospeláckych jedál, vraj prospieva tráveniu, len neviem, či ju môžu aj deti?

Raz do týždňa sme si zvykli obedovať v reštaurácii, dcérka sa na to vždy neuveriteľne teší a hoci výber je pomerne široký, výber jedál vhodných pre malé deti je viac ako slabý. Veľmi nám chutilo jedlo ochutené kurkumou, preto ma zaujíma, či je vhodná aj pre deti?

V súčasnosti už neplatí, že malé deti sa majú stravovať iba doma. Moderný životný štýl je spojený s novými stravovacími návykmi, s cestovaním. No vždy treba zohľadniť, či je to vhodné i pre dieťa. Deti sa určite veľmi tešia zmene a bohatému programu. Na jedálny lístok v reštauráciách pre našich najmenších poznám viac protichodných názorov. Vek 3 roky považujem za príliš nízky na pravidelné (1-krát týždenne) stravovanie sa v reštaurácii.

Čo je kurkuma?

Kurkuma  nazývaná i indický šafrán je korenie zo sušenej mletej hľuzy kurkumovníka dlhého (Curcuma longa), žltej farby.  Je člen čeľade ďumbierovitých (v češtine zázvorovitých).

Kurkumovník dlhý má pôvod v južnej Ázii. Už viac ako 4 000 rokov sa pestuje v Indii, ale aj Číne a na Strednom východe. Najväčším producentom korenia kurkumy je India. Kurkuma obsahuje asi 5 % éterického oleja a žlté farbivo kurkumín. Práve kurkumín je zodpovedný za jasnožltú až oranžovú farbu kurkumy, čím pripomína šafran, preto sa dodnes používa ako lacná náhrada šafranu a niekde sa i nazýva indický šafran. Kurkuma je mierne aromatická, vonia korenisto a sviežo s náznakom pomarančov a ďumbiera. Chutí štipľavo, horko a pižmovo.                                                             

Kurkuma má široké využitie. Používa sa nielen na zafarbenie jedál, ale i šiat (v Indii). Po stáročia sa kurkuma používala na východe ako liek a farbivo, pripisujú sa jej magické vlastnosti, preto sa na mnohých ostrovoch Pacifiku nosí na ochranu proti zlým duchom.

Vo forme pasty sa v Indii používa aj ako kozmetická maska.

Vedci aj niektorí lekári sa zhodujú, že kurkuma má protirakovinové účinky, podporuje činnosť pečene a je silný antioxidant bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.

Aj súčasný moderný výskum účinkov kurkumínu sa zamieriava na výrazné antioxidančné a protizápalové účinky. Napríklad v Indii, odkiaľ pochádza až 94 % kurkumy, sa používa na úľavu pri artritíde. Tiež sa používa ako diuretikum, čistí krv a povzbudzuje trávenie. V Ázii sa berie kurkuma ako tonikum a je prostriedkom proti poruchám pečene. Pridaná do olejov sa používa na ošetrenie kožných chorôb. Má výrazné využitie pri povrchovom ošetrení. Tu sa používa ako antiseptikum. Používa sa pri liečení opuchnutí pri výronoch. Znižuje pri týchto zraneniach bolesť. Citlivosť na bolesť sa znižuje aj požívaním kurkumy napríklad v teplom mlieku. Najnovšie sa zistilo, že kurkuma významne podporuje mozgové kognitívne funkcie, hlavne u starších ľudí. Je to prírodný a veľmi účinný mozgový doping, ktorý poskytuje i kari korenie. V potravinárstve sa farbivo z kurkumy označuje kódom E 100.     

V gastronómii sa kurkuma používa v malom množstve, aby dodala čerstvú prenikavú chuť a vôňu zelenine, mäsu, polievkam, omáčkam a chuťovkám, alebo aby zafarbila ryžu. Je nenahraditeľnou súčasťou koreniacej zmesi kari. V indickej kuchyni sa používa takmer všade tam, kde sa používa soľ. Často je súčasťou horčicových zmesí aj worčestrovej omáčky.

Kedy kurkumu nepoužívať?

Chcela by som upozorniť, že nie sú známe žiadne nežiaduce účinky farbiva kurkumínu v malých množstvách, teda keď sa použije ako farbivo do korenia. No vyššie dávky kurkumínu pri požívaní celej kurkumy môžu spôsobiť zdravotné problémy pri žlčových kameňoch v dôsledku zvýšenia sekrécie žlče a pri závažných  ochoreniach pečene. Tiež sa neodporúča jej užívanie pri poruchách zrážania krvi, pri problémoch s počatím a v tehotenstve. Kurkumín je podozrivý zo zníženia hladiny leptínu, ktorý pôsobí na centrálny nervový systém a reguluje pocit hladu a tým i príjem stravy. Leptín signalizuje sýtosť. Ak ho je menej, môže dôjsť k prejedaniu sa a priberaniu.

Z informácií o kurkume a kurkumíne vyplýva, že rozhodne nepatrí do výživy detí do 3 rokov a neskôr má byť iba občasnou súčasťou jedálnička malých detí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: