Kajenské korenie a jeho pozitívne účinky

Redakcia | 29. august 2017
čili, kajenské korenie, paprika, zdravie

Poznáme ho aj pod názvom kajenská či čili paprička, ide o druh papriky pôvodne rastúcej v tropickom pásme. Kajenské korenie je žlto-oranžovo-červenej farby a štipľavej chuti, používa sa na ochutenie mäsa, omáčok, rýb...

Neprehliadnite: Skúsenosti snažiliek: Ako „prebudiť“ bôžika plodnosti?

Kapsaicín: zázrak pre naše zdravie

Pálivou zložkou kajenského korenia je látka kapsaicín, ktorá má mnohoraké pozitívne účinky na ľudský organizmus – stimuluje krvný obeh, má antibakteriálne účinky, analgetické účinky a podporuje tráviace funkcie.

Okrem toho kajenské korenie podporuje látkovú výmenu, vďaka nemu organizmus spaľuje tuky až o 25 % rýchlejšie, tuk sa neukladá v tele, ale hneď sa premení na energiu. V organizme pomáha vytvárať rovnováhu, pretože je extrémne alkalické.

Ďalšie látky obsiahnuté v korení podporujú tvorbu hormónu šťastia, endorfínu.  Ľudia, ktorí užívajú  lieky zabraňujúce  zrážanlivosti krvi by sa pred používaním tohto korenia mali poradiť s lekárom.

Skvelé chuťovky z čili: Syrové guľky s pažítkou a čili

Kapsaicín a rakovina

Výskumnící z Pittburskej univerzity v americkom štáte Pensylvánia oznámili, že pri laboratórnych pokusoch kapsaicín zredukoval na polovicu rakovinový nádor slinivky. Podobne úspešné boli laboratórne pokusy  s pôsobením kapsaicínu na rakovinu prostaty. Kapsaicín oslabuje membránu mitochondrií a uvoľňuje špeciálny proteín, ktorý nádorové bunky zabíja. Na rozdiel od iných terapií, zdravé bunky zostávajú kapsaicínom nedotknuté.

Silu kajenského korenia dlho udržíte v sklenených, tmavých, dobre uzavretých nádobkách. 

čili, kapsaicín, kajenské korenie

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: