Kde pramení naše šťastie?

Miroslava Miková | 21. október 2010

Už dávno som pochopila, že šťastnou môžem samú seba urobiť len ja. Neurobia to za mňa peniaze ani druhí ľudia, hoci by si to mohli želať z celého srdca.

Snom každého človeka je dosiahnuť šťastie. Snažíme sa plniť svoje ciele a predsavzatia a čakáme, že nás šťastie poctí svojou prítomnosťou. V našom živote sa odohráva množstvo udalostí o ktorých si myslíme, že práve oni nás robia šťastnými alebo smutnými. Je to však naozaj tak?

Ešte ako malému dieťaťu mi moja starká rozprávala o šťastí. Ako dievčatku sa mi rozprávka páčila, no až po rokoch som pochopila jej hlboké a pravdivé posolstvo. Jej slová si pamätám dodnes a rozhodla som sa o ne s vami podeliť:

„Stalo sa to pri stvorení sveta. Boh so spokojnosťou pozeral na svoj výtvor a zostávalo mu vyriešiť posledný problém. Nevedel si poradiť s tým, kam ukryť ľudské šťastie. Preto si zavolal na pomoc svojich verných pomocníkov anjelov. Anjelici boli nielen krásni, ale aj múdri a Boh nepochyboval o tom, že mu pomôžu. A tak to naozaj bolo. Boží pomocníci vyslovili množstvo návrhov. „Ukryme ho do nekonečného vesmíru medzi mesiac a hviezdy alebo do búrlivých vôd oceánu,“ povedal prvý anjel. Všemocný sa zamyslel a počúval ďalšie rady svojich anjelských priateľov. Ich úsilie pomôcť bolo nevysloviteľne veľké, ale Boh chcel, aby šťastie bolo dostupné každému človeku, nielen vyvoleným. Zrazu sa ozval najmenší z jeho pomocníkov: „Vložme šťastie do ľudského srdca, tam ho človek nebude hľadať, pretože ľudia budú budovať šťastie na hmotných veciach, ambíciách či pracovnom postavení.“ Boh si s úľavou vydýchol, lebo vedel, že toto je to najlepšie riešenie zo všetkých. A tak sa stalo. Odvtedy je šťastie ukryté v ľudskom srdci“

Je jedno, či veríte v Boha alebo nie. Dôležitá je podstata týchto slov. A verte či nie, ja sa podľa tejto rozprávky snažím žiť. Už dávno som pochopila, že šťastnou môžem samú seba urobiť len ja. Neurobia to za mňa peniaze ani druhí ľudia, hoci by si to mohli želať z celého srdca.

Zažili ste niekedy situáciu, že ste sa veľmi snažili niekomu pomôcť, ale nešlo to? Vy ste robili všetko preto, aby ste blízkeho človeka odbremenili od problémov a starostí. Vyvinuli ste nesmierne úsilie, obdarovali ho nespočetným množstvom rád i svojimi životnými skúsenosťami. No pokiaľ on sám nechcel, nič sa v jeho živote nezmenilo. Jednoducho je to tak. Šťastie je ukryté v našom vnútri a závisí len od nás či ho objavíme a dovolíme samým sebe robiť sa šťastnými.

Ako to urobiť? John Ruskin raz povedal: „Dívať sa ako rastie obilie, ako kvitnú kvety, nadýchnuť sa za pluhom či iným náradím, čítať, myslieť, milovať, dúfať, modliť sa – toto robí ľudí šťastnými.“ A myslím si, že dokonale vystihol podstatu šťastia. Snáď treba len dodať, že všetko, čo robíme treba robiť s láskou a tešiť sa zo všetkého čo máme. A samozrejme, šťastie je v pozitívnom myslení, ktoré je často polovicou úspechu. Človek si sám volí cestu, ktorou pôjde. Skúsme sa preto na ťažšie chvíle a problémy v našom živote pozerať z tej lepšej stránky. Veď práve ťažké okamihy nás posúvajú vpred a robia z nás lepších ľudí. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: