Katarína Koščová: OMAMY a deti bez budúcnosti

Katarína Koščová | 14. apríl 2020
katarína koščová
foto: www.cestavon.sk, archív K.Koščovej

Píše Katarína Koščová, speváčka a mama Adamka a Aničky.

Poznáte knihu Juraja Čokynu A okraje máš kde? Je to výborná kniha a veľmi dôležitá. Juraj bol dva roky na východe Slovenska a učil deti v rámci programu Teach for Slovakia. Učil rómske deti.

A potom o tom napísal knihu. O tom, prečo je to tak, ako to je. O deťoch z vylúčených komunít, o deťoch, ktoré žijú od narodenia v generačnej chudobe a prečo s veľkou pravdepodobnosťou dopadnú rovnako ako ich rodičia. Že tie deti nie sú hlúpe, ani lenivé, len jednoducho mali smolu. Narodili sa do neskutočnej biedy a ešte k tomu so „zlou“ farbou pleti, a to ich determinuje. 

Juraj v knihe popisuje aj niekoľko svetovo uznávaných výskumov, kde je práve chudoba popisovaná ako hlavný faktor toho, prečo sa deti nevedia učiť, sústrediť, že je to začarovaný kruh.

Vstaneš a prežívaš - aj taký je život v osadách 

Ráno vstaneš, zobudíš sa v chatrči zbitej z niekoľkých dosák a potrebuješ nejako prežiť deň. Zakúriť, keď je zima. Dostať sa nejako k vode, lebo o tečúcej môžeš len snívať, dostať sa k drevu, lebo o centrálnom kúrení si ani nepočul... Postarať sa, aby deti nepomrzli. Nie je možnosť ani čas robiť si plány do budúcnosti. Žiješ zo dňa na deň, lebo iná možnosť nie je, teda je, ale ty ju nevieš využiť, keďže aj ty si takto rástol (rástla) a toto si videla celý život ako vzor. Toto prežívanie zo dňa na deň je nesmierne stresujúce.

Možno nám to takto nepripadá, ale riešiť každý deň úplne základné otázky prežitia, ako sú voda, teplo, strava..., dostáva ľudí, ktorí takto žijú, do tzv. toxického stresu. V tomto strese žijú aj ich deti. Tieto deti žijú v strese takmer nonstop. Ak stres zažívame pričasto, začne nás ničiť. Toto všetci vieme, však? Ak ho zažívajú malinké deti, ktorých mozog sa ešte vyvíja, deje sa to, že práve vplyvom toxického stresu vývin jednoducho neprebieha správne. Postihnutá je pamäť, schopnosť sústrediť sa, riešiť problémy... Presne to opisuje Juraj Čokyna v už spomínanej knihe, ja som vyabstrahovala skutočne len záver. 

Akokoľvek. Ide o to, že ak malinké deti žijú v neustálom strese, je veľmi pravdepodobné, že to bude mať dopad na ich budúcnosť, schopnosť učiť sa a vyhrabať sa z biedy, do ktorej sa narodili. Mnohé výskumy nám potvrdzujú, že medzi generačnou chudobou a neschopnosťou „zaradiť sa“, je priama úmera. A preto vznikol fantastický projekt Cesta von. Pomôžem si ich letáčikom. 

O ceste VON

Predstavte si dievčatko, povedzme Mišku. Miška sa narodí do generačnej chudoby. Rodina žije v nedostatku. Miška vníma stres a napätie. Dostáva menej podnetov na rozvoj motoriky i kognitívnych zručností. Vo veku troch rokov má  o polovicu menšiu slovnú zásobu, ako jej rovesníci zo strednej vrstvy. Nechodí do škôlky, doma nemajú pomôcky na kreslenie, nemajú knižky... V šiestich rokoch je prváčkou.

Neovláda slovenský jazyk, knihu vidí prvýkrát, nerozumie učivu, zaostáva. Opakuje ročník, raz, druhýkrát... Nezvláda dobehnúť sklz. V 16 rokoch sa jej narodí prvé dieťa. Rovnako ako ona, aj ono sa rodí do generačnej chudoby. Miška sa nevie zamestnať. Ako aj? Kto by ju zamestnal? Poberá teda dávky v hmotnej núdzi. A tak stále dookola...

OMAMY

Projekt Cesta von prišiel so skvelým konceptom tzv. Omám. Omamy sú ženy priamo z osád, ktoré boli vyškolené na to, aby pomáhali rodinám s ranou starostlivosťou o deti. Omama každý týždeň navštevuje domácnosti v cca 15 rodinách a za prítomnosti matky poskytuje individuálne lekcie detičkám od 0 do 3 rokov, alebo robia skupinové aktivity s deťmi od 4 do 5 rokov. Ide o stimulačné cvičenia, ktoré majú rozvíjať jemnú, hrubú motoriku i citovú a sociálnu oblasť dieťaťa.

omamy a cesta von

Omamy sa snažia naučiť mamičky, ako správne a zdravo rozvíjať svoje deti, ako ich nevystavovať stresu. Takáto podpora dáva deťom lepšie základy a znižuje ich sklz pred nástupom do školy. Ak teda nebudú v školách od začiatku zaostávať, ak budú rozumieť zadaniam, ovládať jazyk, tak ich šanca začleniť sa do spoločnosti je niekoľkonásobne vyššia. 

Toto je cesta. Cesta von. 

Bez našej pomoci to nepôjde 

Prečítajte si, prosím, knihu A okraje máš kde? Je to výborné a veľmi zrozumiteľne napísané. Pozrite si stránku www.cestavon.sk, podporte omamy. Potrebujú nás a my potrebujeme ich. Možno sa vám to teraz nezdá, ale je to tak.

Potrebujeme sa navzájom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: