Herpetické ochorenia

Katarína Mikuškovičová | 26. jún 2017
Herpetické ochorenia

Viete, čo je to herpes, či ľudovo povedané opar? Ak ste si ho vyskúšali na vlastnej koži, určite si pamätáte nepríjemné pocity pálenia či bolesti na pere.

Ak sa vám to stáva častejšie, pravdepodobne ste sa zamýšľali nad možnosťou zvíťaziť nad týmto nepríjemným ochorením. Čo konkrétne sa skrýva za odborným názvom Herpes simplex?

Čo je Herpes simplex?

Herpes je vírusové ochorenie vyvolané vírusom Herpes simplex (HSV). Herpetické vírusy patria k najrozšírenejším z vírusov, zodpovedným za široké spektrum ochorení.

Trpí naň približne 80 % populácie. Tento vírus má tú zvláštnosť, že po prekonaní infekcie prežíva doživotne v špecifických nervových bunkách. Pri vhodnom podnete (najčastejšie pri oslabení organizmu) sa prejaví vznikom pľuzgierikov na pere.

Herpetických vírusov je viac druhov. Poznáme Herpes simplex typ 1, 2, 3, 4, 5, 6. Herpes na pere najčastejšie spôsobuje herpes vírus typ 1.

Typ 2 spôsobuje genitálny herpes, ktorý sa prejavuje na genitáliach žien aj mužov v podobe vyrážok.

Herpes vírus typu 3 spôsobuje kiahne (varicella)  je to bežné detské ochorenie s vodnatými vyrážkami po celom tele, slizniciach a vo vlasoch. Malé deti ho znášajú väčšinou dobre, ale u dospelých môže mať aj závažnejší priebeh.

Obvykle sa vyskytuje len raz za život. Po prekonaní kiahní vírus doživotne pretrváva v nervových bunkách a aktivuje sa  už len zriedkavo, a to v jeho závažnejšej forme, ktorá sa nazýva pásový opar.

Typ 4 spôsobuje infekčnú mononukleózu. Je to veľmi nepríjemné infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje zápal hrdla a mandlí.

Liečba spočíva v hepatálnej diéte a kľudovom režime. Počas ochorenia môže dôjsť k ochoreniu pečene a „zvýšeniu pečeňových testov“. Typ 5 sa nazýva cytomegalovírus.

Infikovaných je 40 – 80 % ľudí. Je podobný infekčnej mononukleóze (infekčnú mononukleózu spôsobuje aj cytomegalovírus). Typ 6 vyvoláva ochorenie, ktoré sa volá erythema subitum.

Je to krátkotrvajúce infekčné ochorenie s vyrážkou (k výsevu vyrážky dochádza spravidla po poklese teploty), ktorá je veľmi krátko prítomná.

Prečítajte si: Herpes: Čo spôsobuje nepríjemné pľuzgieriky?

Ako sa môžeme infikovať?

Infekcia vírusom 1 sa prenáša kvapôčkovou nákazou, ale aj slinami. Herpes vírus 2 je prenosný pohlavným stykom. Kiahne sa prenášajú ako kvapôčková infekcia. Je to jedno z ochorení, ktoré sa rýchlo šíri v kolektívoch, ale i v rodine. Genitálny herpes môže byť vyvolaný typom 1 aj typom 2.

Aký je priebeh herpetickej infekcie?

Prvá infekcia sa obyčajne objaví v ranom detskom veku, pravdepodobne po bozku s infikovanou osobou. Vírus prejde kožou, dostane sa do nervu a natrvalo ostane v nervovom spojení a ostáva v tzv. latentnej forme.

Nastáva prvá infekcia, ktorá máva najzávažnejší a klinicky odlišný priebeh od ďalších infekcií. V detskom veku sa prejavuje vznikom vriedkov v ústnej dutine (afty), menej často sú prítomné vodnaté vyrážky na hornej pere.

Často sú zväčšené krčné lymfatické uzliny. Neskôr sa vyskytujú typické vyrážky na pere, ktoré sa môžu aktivovať pri rôznych stavoch vrátane chrípky, prechladnutia, menštruácie, únavy, pri emocionálnych stresoch, poranení, silnom slnečnom žiarení, jednoducho, keď sa necítite v poriadku.

Pri aktivácii vírus prechádza z nervu do kože a do okolia vašich perí, kde spôsobuje vznik herpesu.

Nezabúdajte - herpes je infekčný!

Vírus je schopný infikovať ostatné časti tela. Na zníženie rizika prenosu infekcie neumožnite ostatným dotýkať sa herpesu alebo používať spoločný uterák, riad a podobne. Postihnutý by sa mal vyhýbať kontaktu s očami, pretože infekcia očí môže viesť k vzniku vredov rohovky. Treba sa vyvarovať praskaniu pľuzgierikov a strhávaniu chrást, nakoľko sa môže herpes infikovať rôznymi mikroorganizmami a tak isto môže dôjsť k infikovaniu prstov vírusom.

Prvé príznaky:

  • pocit štípania, pálenia, bolesti či škrabania na perách, v okolí úst či nosných dierok

V priebehu niekoľkých hodín:

  • objaví sa množstvo pľuzgierikov (väčšinou menších než 5 mm) naplnených kvapalinou, ktoré sú koncentrované na jednom mieste
  • mierna teplota (okolo 37 – 37,5°C)
  • zväčšené lymfatické uzliny
  • môžu sa objaviť vredy v ústach (pri prvých oparoch)

Po troch až piatich dňoch: 

  • pľuzgieriky praskajú a do cca dvoch dní sa na nich objavujú chrastičky
Prečítajte si: Herpes zoster v tehotenstve

Aké sú komplikácie vírusového ochorenia Herpes?

Komplikácie sa vyskytujú najmä u pacientov s nízkou imunitou. Môžu sa vyskytnúť  napríklad očné herpetické infekcie. Medzi vážne očné komplikácie patrí zápal očnej rohovky a vyžaduje si odborníka,  očného lekára a infektológa.

Vo výnimočných prípadoch sa môžu vyskytnúť najzávažnejšie komplikácie herpetických infekcií, a to zápal mozgových blán, ktorý je vždy veľmi vážny a vyžaduje intenzívnu nemocničnú liečbu.

Oproti zápalu mozgových blán je menej závažné postihnutie nervov a obrna lícneho nervu. Prejavuje sa poklesom ústneho kútika, nemožnosťou privrieť oko.

Ako Herpes liečiť?

I keď ochorenie väčšinou odznie za 7 - 10 dní bez jazvy, je vhodné siahnuť i po liečivách. Tie sú však najúčinnejšie, ak sa podávajú na začiatku ochorenia.

V našich lekárňach sú bežne dostupné krémy s účinnou látkou, napr. Acciclovir (napr. Zovirax, Herpesin a pod.). Ak sa však vyskytne komplikovaný priebeh tohto ochorenia, prípadne sa opar vyskytuje veľmi často, je potrebná návšteva u lekára, ktorý naordinuje pacientovi virostatiká v tabletách.

V ľudovom liečiteľstve sa na zmiernenie ochorenia využíva výťažok z bielej ľalie. Pri liečbe tohto ochorenia je dôležité doplniť do organizmu vitamíny skupiny B (B-komplex), vitamín C (kyselinu askorbovú) a zinok.

Pri Herpese sa nebozkávajte a nedotýkajte sa pier!

Ďalšie rady:

  • Umyte postihnuté pery slaným roztokom, pripraveným z 1 – 2 čajových lyžičiek soli na pol litra teplej vody.
  • Udržujte postihnuté ústa čisté a vlhké, na ich ochranu použite antiseptickú masť alebo krém.
  • Vhodné sú roztoky esenciálnych olejov – napr. tea tree oil, ľevanduľový, medovkový.
  • Pri silnom slnku chráňte postihnuté miesta pred slnkom.

V neposlednom rade je však dôležitá i prevencia pred týmto nepríjemným ochorením, ktorá spočíva vo zvýšení imunity (vitamín B, C, A, echinaceový sirup a zinok), dostatku spánku a odpočinku. 

Prečítajte si:Lupus: Nevyspytateľné ochorenie s rozmanitými príznakmi



Odborná spolupráca: MUDr. Viera Poláková

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: