Hádky kvôli deťom?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 4. jún 2018
rozvod, hádky kvôli deťom, výchova

Ste vo výchove svojich detí jednotní – alebo sa často kvôli nim hádate? Dodržiavaním niekoľkých pravidiel sa dá sporom kvôli deťom vyhnúť.

Keď sa rodičia „pochytia“, nemusí hneď zavládnuť kríza v rodine, lebo vyriešiť konflikty vôbec nie je také ťažké, ak sa však dospelí držia niekoľkých pravidiel.

Vyhnite sa výčitkám

„Nikdy neurobíš...“, „Keby si ma mal/a naozaj rád/rada...“, „Nemohol by si aspoň dnes...?“ – vety, ktoré sa začínajú takto, sú knokautom pre konštruktívnu výmenu názorov. Dávajú totiž napádanému človeku pocit, že robí vždy všetko zle. A to nikto nepočúva rád.

Za každou výčitkou sa skrýva prianie.  A z toho treba vychádzať. Ak sa pokúsime formulovať kritiku nie ako výčitku, ale ako prianie, znie to oveľa jemnejšie – a človek tým dosiahne viac.

„Potešilo by ma, keby si raz za týždeň uložil deti do postele ty“ sa počúva oveľa príjemnejšie ako „Nikdy neuložíš deti do postele!“.

Nájdite si čas

Mnohé konflikty končia veľkou manželskou hádkou, lebo si dospelí počas dňa ani týždňa nenájdu čas, aby sa porozprávali o tom, čo sa v rodine deje alebo čo nefunguje.

Kto včas hovorí o tom, čo ho trápi a čo mu lezie na nervy, môže sa vyhnúť veľkej hádke. Lebo priateľskými rozhovormi, ktoré sa neodohrávajú v podráždenej nálade, sa dá enormne odbúrať napätá atmosféra.

Najvhodnejšie je dohodnúť sa na jednom termíne v týždni a vtedy si pohovoriť o dobrom aj zlom, ktoré sa v rodine udialo počas posledných siedmich dní.

Hľadajte riešenia

Presvedčenie, že váš vlastný názor je ten najlepší, sa v praxi neosvedčuje. Niekedy totiž neexistuje jednoznačné „správne“ alebo „nesprávne“.

V časovo ohraničenom experimente môžete zistiť, aké výchovné spôsoby sú vo vašej rodine najvhodnejšie. Počas jedného týždňa môže napríklad ukladať deti do postele otec podľa svojich vlastných predstáv, ďalší týždeň si zorganizuje večerný rituál mama – tiež podľa svojho uváženia. Potom sa môžu rodičia rozhodnúť, ktorá metóda sa osvedčila viac a ktorú budú praktizovať.

V konečnom dôsledku nejde o žiadnu súťaž, ale o dobro všetkých. Napríklad čím ľahšie a skôr deti zaspia, tým viac času ostane rodičom pre spoločné večerné chvíle.

Nájdite kompromisy

Riešiť sa dá len jedna tretina všetkých problémov, tvrdia psychológovia. Znie to síce trochu frustrujúco, ale do istej miery sa nám môže aj uľaviť. Ak nevieme nájsť riešenie pre naše problémy, nemusí ísť o chýbajúcu vôľu. O to dôležitejšie ale je nájsť cesty pre zvyšné dve tretiny.

Napríklad tým, že budeme hľadať kompromisy. Čarovná formulka znie: „Nesúhlasím síce s tvojím názorom, ale kvôli tebe to teraz urobím tak, ako chceš ty.“

Nerobte si z detí spojencov

Otec dovolí svojim deťom, aby pozerali v televízii kriminálku, hoci im to mama zakázala. „Ale len vtedy, ak to nepoviete mame,“ dodá k tomu a núti tak deti do nepríjemných konfliktov lojality.

Dospelí činia pomocou takýchto tajností nasledovné: Presúvajú konflikt na dieťa, lebo sa s ním nevedia vysporiadať sami. A to je pre dieťa také stiesňujúce, že to nezachráni ani 100 zmrzlín. Takže: Keď sa postavíme proti výchovným opatreniam partnera, musíme sa správať zodpovedne a konflikt vyriešiť.

„Mamu a otca“ treba odlišovať od „ženy a muža“

Za hádkami týkajúcimi sa výchovy detí sa často skrývajú zásadné problémy manželského vzťahu.

Ženy sú nespokojné, lebo majú pocit, že im muži poskytujú málo uznania. Muži sa zase zo svojho pohľadu cítia preťažovaní nárokmi svojich žien a považujú ich za prehnané. Pri takýchto problémoch je čas podrobnejšie sa zaoberať svojím vzťahom. V prípade, že si partneri nevedia pomôcť sami, môžu sa obrátiť na odborníkov.

Nestrácajte humor

Humor je dôležitým prostriedkom pre uhládzanie konfliktov. Neberte preto všetko tak vážne, občas nechajte veci len tak plynúť. Ak mama kúpi svojmu synovi zmrzlinu, hoci to otec predtým zakázal, môže on namiesto vyprovokovania hádky – reagovať výnimočne prižmúrením oči a tešiť sa z chytrosti svojho dieťaťa, lebo sa mu opäť podarilo dosiahnuť svoj cieľ.

Kvôli čomu sa rodičia v súvislosti s deťmi najčastejšie hádajú?

  • Čas vstávania a ukladania do postele
  • Poriadok a čistota
  • Zariadenie izby
  • Hry a hračky
  • Darčeky
  • Zdvorilostné povinnosti a poslúchanie
  • Odmeny a tresty
  • Oslavy sviatkov
  • Pozeranie televízie
  • Kvalita domácich úloh a známky v škole
  • Čestnosť, klamstvá a krádeže
  • Prítomnosť a neprítomnosť detí doma, ako aj ich presnosť
  • Kamaráti detí
  • Zaobchádzanie s vreckovým
  • Voľba vhodnej školy
  • Pomoc pri riešení problémov v škole
  • Postoje k sexualite, návykovým látkam a drogám
  • Pomoc pri výbere povolania

 S kým to žijem: Aký typ povahy má váš partner?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: