FEJTÓN: Deň, keď ochutnáte slimáky

Marika Koscelníková | 22. august 2023
FEJTÓN: Deň, keď ochutnáte slimáky

Ranný vzduch je osviežujúci. Doma pootváram okná a nechám studený prievan, aby vymietol všetky nočné mory. Začínam odznova

Aj keď sú rána viac-menej rovnaké, rituály pravidelné, deň naplánovaný dopredu, vždy sú v nich skryté aj očakávania. Že sa stane niečo, čo bezpečný stereotyp naruší. Že to bude iný deň.

Pred časom som si na zastávke prisadla k staršej pani, ktorá sa mi prihovorila. Vraj trolejbus, na ktorý čaká, mešká. Dali sme sa do reči. Má tri deti, ktoré bývajú kade-tade po Slovensku, muža v kúpeľoch a dozvedela som sa aj to, že má vymenený kĺb na pravej strane.

Dnes je ten deň, keď urobím veci inak

Trochu nervózne sme vyhliadali každá svoj spoj, keď ma prekvapila otázkou, či neviem, ako najlepšie pripraviť slimáky. Mierne pochybovačne som sa na ňu zadívala, ale myslela to vážne. „Viete, nikdy som ich nejedla, muž také ani počuť. Tak som si ich až teraz zadovážila. Ráno som ich vybrala z mrazničky a chystám sa ich urobiť na masle, bola som kúpiť cesnak. Len či nemáte nejaký recept, náhodou... A, už je tu, majte sa!“

Pani sa potešila a krivkajúc nastúpila do trolejbusu. Mám rada náhodné rozhovory a stretnutia. Vôbec nie náhodou sa ma vždy dotknú a prinútia uvažovať iným smerom ako zvyčajne.

sloboda v živote

JA potrebujem zmenu, nie moja rodina

Doma som snaživo prekutrala obsah chladničky, googlila zaujímavé recepty, aby som nebola taká obyčajná mama a manželka, a prekvapila svoju rodinu niečím fajnovým a iným. Spravila som ryžové guľky so špenátom – tramtadááá. Poznáme to asi všetky.

Zámer nepochopený, inovácia rodinou zamietnutá, my sklamané... Mamíí, veď si ráno hovorila, že budú špagety s kečupom. Ja nechcem TOTO...“  Uvažovala som o tom, prečo to moja rodina necíti rovnako ako ja. Prečo sa neteší hoci aj z malej zmeny v jedálničku. Prišla som na jednoduchú vec. Je to moja potreba, nie ich.

Aj keď sa v našich každodenných stereotypoch cítime bezpečne, občas máme chuť z nich vybočiť.  Ak to na vás príde, milé mamy, nemusíte do toho zatiahnuť hneď celú rodinu. Urobte to pre seba a po svojom. Otvorte dokorán ráno okno a možno vo vzduchu zacítite, že dnešok je ten deň, keď urobíte veci inak, ako zvyčajne. Že je to deň, keď ochutnáte slimáky...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: