Faraónová pomsta – keď beháte na WC pričasto

Redakcia | 3. august 2023
faraónová pomsta

Poznáte to... Chcete si dovolenku užiť, ochutnať, čo len oči vidia, keď tu zrazu sa objaví nepríjemný problém. Ak beháte vy alebo vaše dieťa na WC pričasto a dôvodom sú hnačky, majte sa na pozore.

Faraónová pomsta

Okrem bežných hnačiek, ktoré síce potrápia pár dní, ale následne odznejú, sú aj také, ktoré vyžadujú náročnejšiu liečbu. Existujú tri ochorenia, ktoré majú okrem iných (pri listerióze napr. aj život ohrozujúcich) príznakov jeden spoločný – hnačky. Často môžu byť sprevádzané vracaním, bolesťami brucha.

Kampylobacterová hnačka
Prečítajte si tiež:

Kampylobacterová hnačka

Kampylobakterióza

Je menej známa bakteriálna infekčná choroba. Často sa objavuje najmä u malých detí, najtypickejšími prejavmi sú hnačky. Prenáša sa najmä z nedostatočne upraveného hydinového mäsa alebo z ovčích výrobkov. Preto pozor, ak sa chystáte navštíviť salaše, či jesť grilované alebo inak upravované mäso v teplom počasí.

Salmonelóza

Hoci sa vyskytuje počas celého roka, najrozšírenejšia je najmä v lete. Medzi typické príznaky patrí zvracanie, hnačky a zvýšená teplota. Najčastejšie sa ňou dá nakaziť zo zmrzliny, majonéz, šalátov. Častá je vo výrobkoch z mlieka a vajíčok, ale tiež vzniká pri  nesprávne skladovanom mäse či ovocí.

Listerióza

Je závažné infekčné ochorenie spôsobené baktériou, ktorá dokáže dlhodobo prežívať najmä v pôde a odpadovej vode. Prenášajú ju zvieratá, napr. ovce, dobytok, ale i hlodavce. Na človeka sa listerióza prenáša najmä pri požití surových alebo nakazených potravín. Medzi rizikové potraviny patria najmä surové mäso, údeniny, paštéty, nedostatočne tepelné spracované pokrmy, mliečne výrobky, mäkké syry. Listerióza môže zanechať vážne následky na zdraví. Liečba existuje – antibiotiká.

faraónová pomsta

Na čo si dať pozor?

Vyhýbajte sa akýmkoľvek nedostatočne tepelne upraveným jedlám, mliečnym výrobkom a výrobkom z vajec, nedostatočne umytej zelenine a ovociu, syrom, voľne tečúcej vode a výrobkom, ktoré môžu mať pochybnú kvalitu.

Pri hnačkách je nutný prísny diétny režim niekoľko dní, ktorý zahŕňa konzumáciu iba suchého pečiva, napr. aj banánov, ryže, na pitie je vhodný čierny čaj u detí mrkvový odvar a rehydratačný roztok, ktorý kúpite aj v lekárni. Nezabudnite užívať prípravky proti hnačkám – diosmektiká, probiotiká na obnovu črevnej flóry. Ak sa na dovolenku ešte len chystáte, nezabudnite si ich pribaliť. Ak hnačka napriek ich užívaniu a diétnemu režimu neustupuje, je nutné vyhľadať lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: