Depresia: Choroba, za ktorú sa netreba hanbiť!

Kaja | 27. apríl 2018
depresia, stres, smútok, rodina

Slovo, ktoré sa aj ťažko vyslovuje, ešte ťažšie sa žije. Najmä, keď postihne niekoho z Vašich blízkych a vy máte pocit absolútnej bezmocnosti.

DEPRESIA. Slovo, ktoré sa aj ťažko vyslovuje, ešte ťažšie sa žije. Najmä, keď postihne niekoho z vašich blízkych a vy máte pocit absolútnej bezmocnosti.

Viem, že sú aj horšie choroby, ale žiť s depresiou, resp. s človekom, ktorý ňou trpí v práve prebiehajúcej akútnej forme, je veľmi ťažké.

Znenazdania zrazu po rokoch sa obnovila u mojej priateľky. Odborne sa tomu hovorí relaps. Po rokoch pokoja bola tu. Ešte v auguste minulého roku sme si plánovali, čo všetko počas našej materskej dovolenky zrealizujeme, kam pôjdeme, na akú prechádzku, výlet. V septembri sa Ivka odmlčala.

Myslela som si, že má nabitý program, veľa práca, tak som sa neozývala ani ja. Keď sme sa ale stretli, neunikol mi jej zvláštny smútok a oči, akoby hľadeli niekde do diaľky. Bola mĺkva, hlas stratil iskru. Vyhovárala sa na únavu. Myslela som, že je skutočne len unavená. Párkrát som jej zavolala, v telefóne mi povedala, že nevie, čo je s ňou, nemôže spávať, nechutí jej jesť.

depresia, smútok, únava, stres, nechutenstvo

Pridružil sa smútok i bezdôvodné obviňovanie sa, že nie je dobrá manželka, matka, hoci opak bol pravdou. Keď neobviňovala seba, obviňovala druhých, že ju nemajú radi, cítila sa nemilovaná. Vyhýbala sa osobnému kontaktu, stačilo jej telefonovanie. Povedala, že takto sa dokáže viac uvoľniť a skutočne, aspoň sa zdôverila, vyrozprávala. Keď sme sa však stretli, hľadela zas neprítomne pred seba a dokázala mlčať celý čas.

Vedeli ste, že depresia postihuje dvakrát viac ženy ako mužov? Objavuje sa najmä u žien a ľudí v strednom veku, v čase najväčších životných a hormonálnych zmien. Neliečiť ju je hazard!

Bolo to ťažké, tak ťažké... Pre ňu samu, jej malú dcérku a manžela, ktorí ju potrebovali, rodičov, priateľov. K lekárovi odmietala ísť. Chcela sa z toho dostať sama. Trvalo to neskutočne dlhý čas, aspoň mne sa to tak zdalo.

Nakoľko sa to zhoršovalo, stupňovalo, nedokázala sa postarať ani o seba, ani o malú, na naše naliehanie, predsa len zašla za pani doktorkou, ktorú nám odporučili známi. Pomáhala celá rodina, najviac manžel, starí rodičia a pomocou terapie a liečby sa postupne asi po dvoch mesiacoch moja priateľka dala dokopy. Najkrajší vianočný darček som dostala od nej, keď 23. decembra zavolala sviežim optimistickým hlasom a ja som vedela, že je dobre.

Keď to tak zhrniem, z môjho pohľadu, akoby tu od septembra do decembra nebola. Pre nikoho. Akoby tu bolo len jej telo a ona niekde preč. Tak sme to vnímali. Ona si však pamätá doteraz všetko, aj o čom sme sa kedy rozprávali.

Som rada, že je Ivka opäť v poriadku. Viem, že depresia je ochorenie ako každé iné, ale neslobodno ho podceňovať. A veľká vďaka za lekárov, za modernú liečbu, terapie, ktoré umožňujú človeku fungovať. Pocity hanby nie sú namieste, každý môže ochorieť a rôznym spôsobom. Ale hlavné, že dá sa nájsť spôsob, ako plnohodnotne žiť.

Teším sa z toho, že sa Ivka opäť teší zo života, raduje sa z dcérky, manžela a my dve sa snažíme dohnať zameškané a už plánujeme, kam toto leto pôjdeme...

Máte zaujímavý zážitok či skúsenosť? Čakáte bábätko, alebo sa brodíte neprespatými nocami? Vychovávate a máte tipy a triky, o ktoré sa chcete podeliť? Neváhajte a píšte nám na zuzanap@orbisin.sk .

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: