BLOG HELLO KLAUDI: Muži a čo s nimi budeme robiť?

Klaudia Rusnák | 30. september 2024
BLOG HELLO KLAUDI: Muži a čo s nimi budeme robiť?
foto: autorka

Ahojte, to som ja, Klaudia. Som veľmi nadšená z možnosti podeliť sa s vami o pár mojich úvah práve tu. Ale poďme rovno k veci. Moja otázka na dnes znie: Ako ochránime mužov v roku 2024?

Píše HELLO KLAUDI  (@helloklaudi)

Nebolo to tak dávno, čo mali muži niekoľko dôležitých úloh

Synchronizovaná jazda na koni s odsekávaním hláv, vyhrážanie sa okoloidúcim, že ak nedajú všetko, čo majú pri sebe, vypália im dedinu, a samozrejme reprodukcia. Dobre, toto platilo väčšinou, ak bol váš muž zbojník, ale chápeme sa. Jednoducho, všetky mužské úlohy sa pohybovali okolo typicky mužských vecí. Jasné, pán mlynár mal síce jemnejší štýl života ako zbojník, no predsa je tam niečo podobné. Mal na starosti múku a vodu v mlyne. Jednu, dve veci.

Tak sú chlapi stavaní – mať na starosti jednu, dve veci. Uloviť, zmasakrovať.

BLOG HELLO KLAUDI: Muži a čo s nimi budeme robiť?

Žena doma krájala cesnak, kojila, šila, polienko sem, polienko tam, kosila, vynášala smeti, zariaďovala jaskyňu a roznášala deti na krúžky. Počkať, v ktorom storočí sme? Ja už neviem. Každopádne, otázka je: čo bude s našimi miláčikmi vo svete multitaskingu? Zoberte si len taký TikTok. Čo je to za apku? Vždy, keď to otvorím, mám pocit, že mi po troch minútach vyvrie z hlavy mozgovomiechová tekutina. A takto by som definovala dnešný svet. Bod varu. Darmo si chceme nahovárať, že sa snažíme žiť kľudne. „Nedá še“.

Takže pre nás ženy sa stáva svet akoby ideálnym

Nastavený pre nás. Na multitasking. Ak by sme mali ísť podľa Darwinovej teórie, že tie tvory, ktoré sa nebudú vedieť prispôsobiť, jednoducho zahynú, tak sa trochu bojím o chlapov.

Už teraz mi príde, že všetko zvládajú ťažšie ako my. Sú jednoducho hotoví z toho, že všetko sa deje všade a naraz. Ich úzko fokusovaný pohľad už nie je potrebný na ulovenie mamuta. Hmm. Budú ženy rodiť už len ženy? Zaujímavá myšlienka. Pozor, nie som feministka, mužov mám v podstate rada, len naozaj mám strach, ako toto celé ustoja. To, že ženy sú momentálne na výslní. Teda, aspoň ja mám ten pocit, že ženský svet je akýsi svetlejší.

Máme školy, máme prácu, máme rodiny, máme technológie, máme vlastné peniaze, ktoré patria len nám. Ako s tým budú narábať? Jasné, nehovorím, že nie sme v strese. Sme, lebo potrebujeme doma partnera, tímového hráča, a ten tímový hráč je tak trochu zmätený, na akom poste hrá. Či je útočník alebo v obrane, a kde do pekla má stáť?

Kým sa to celé vyvrbí, skúsme my ženy naviesť tých chlapov na správne cesty. Sami sa tam nedostanú. Neexist. Ja verím, že si tú novú cestu nájdu. Novú cestu, ktorá im ukáže, čo je ich úlohou v rodine. Nechajme ich explorovať. Dám vám taký príklad, čo nedávno urobil môj muž. Je vraj vedecky dokázané, že ženy nestresuje prítomnosť detí, ale skôr tá neustála starostlivosť a manažment okolo. „Chcem cikať, chcem piť, som hladný, nudím sa, nechce sa mi upratovať,“ a tak ďalej. Že ženy by si aj rady užili ten čas s deťmi bez toho, aby museli robiť popritom ešte niečo iné.

Ženy, predstavte si to

Trávite s deťmi čas. Hráte uno, kúpete sa v lete na jazere, a nemusíte riešiť záchod, to, či majú mokré plavky, krém, repelent, jedlo, kamarátov… to všetko má na starosti otec. Wau. Viete si to predstaviť?

Budú sa musieť poženštiť. Inak to nevidím. Zo silne fokusovaného zorného poľa budú musieť vidieť aj okolnosti a súvislosti. Vidieť ten veľký obraz. Budú si musieť prestať strihať nechty 5 minút pred odchodom, keď sú deti a manželka už 20 minút v kabátoch pripravení. Alebo keď žena ide rodiť, musia nasadnúť do auta a ísť rovno do nemocnice, nie začať maľovať steny alebo ísť do autoumyvárky.

Inak to nevidím. Pre ich dobro.

@helloklaudi

Nový BLOG o babkách wellnesáčkach si prečítate v aktuálnom čísle časopisu MAMA a ja

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: