Ako na vec alebo Upratovací manuál modernej ženy

redakcia | 3. február 2011

Upratovanie patrí k najmenej obľúbeným činnostiam. Máme pre vás zopár tipov, ako ani v tejto nepopulárnej činnosti nezostať sama.

Upratovanie patrí k najmenej obľúbeným činnostiam. Veď koľko krásneho by sa dalo za ten čas stihnúť... ale nedá sa nič robiť, k útulnému domovu (a ktorá z nás by ho nechcela vytvoriť) patrí aj pravidelné upratovanie. Máme pre vás zopár tipov, ako ani v tejto nepopulárnej činnosti nezostať sama.

RIADY NAŠE KAŽDODENNÉ
Kuchyňa je srdcom každej domácnosti, ale aj miestom, kde je upratovanie na dennom poriadku. Začnime trebárs takým prozaickým umývaním riadu. Ak nie ste práve šťastnou majiteľkou umývačky riadu, máčanie sa v umastenej špinavej vode, ale aj dilemu pri teflónovej panvici s pripečenými zvyškami asi dôverne poznáte. Pokožka rúk dostáva zabrať, o manikúre ani nehovoriac.

Tip  č. 1: Kvalitná hubka na umývanie riadu je z jednej strany hladká pre umývanie menších a jemných nečistôt, z druhej strany prispôsobená na odstraňovanie odolnej špiny, na ktorú by ste inak museli použiť drôtenku. Neobsahuje ani kúsok kovového vlákna, takže ju môžete bez obáv použiť aj na teflonové povrchy či sporáky so sklokeramickou doskou. Výhodou je aj ergonomický tvar a chránič nechtov.

TECHNOLÓGIE V SLUŽBÁCH GAZDINIEK
Po upratovaní v kuchyni je treba vrhnúť sa aj na ostatné priestory v byte. Čudovali by ste sa, že veda sa dala do služieb aj takej prozaickej činnosti, akou je práve upratovanie. K jej najlepším vynálezom na tomto poli patrí určite tzv. „švédska“ utierka z mikrovlákien. Vďaka väčšiemu počtu vlákien na malej ploche vzniká veľké množstvo medzier, do ktorých sa lepšie zachytáva špina. Utierku možno univerzálne použiť na hladké a jemné povrchy, ako napr. sklá a zrkadlá, chrómované časti vodovodných batérií, obrazovky a monitory alebo povrch nábytku.

Tip  č. 2: Nie je utierka ako utierka – vyberajte si len tu najlepšiu kvalitu! Tá je vhodná na stieranie prachu nasucho aj vlhké upratovanie zaschnutej špiny. Šetrí vodou a nepotrebuje na pomoc ani saponáty (čo určite v konečnom dôsledku ocení aj vaša peňaženka). Dokáže si poradiť s rozpustnou aj mastnou nečistotou, leští bez šmúh a žmolkov. Okrem toho zabraňuje usadzovaniu nečistôt, takže každé ďalšie upratovanie je menej namáhavé.

PEKNE OD PODLAHY!
Nakoniec vám zostáva poriadne „vygruntovať“ dlážku. Časy, keď bolo nutné kľaknúť si na kolená a drhnúť ryžovou kefou, sú už, našťastie, dávno preč. Dokonca aj útočnej trojke handra-vedro-metla odzvonilo a k slovu sa dostali mopy. Sú univerzálne použiteľné na všetky druhy podlahových krytín a dostanú sa doslova všade. Pre čo najväčšiu efektivitu začnite vytieraním miestnosti, ktorá býva obývaná najmenej, napr. spálňa. Pravidelný stierací pohyb mopu po dlážke by mal pripomínať ležatú osmičku. Tak vám neunikne žiadna smietka a ani štipka prachu.

Tip  č. 3: Vašou najúčinnejšou zbraňou na bojovom poli čistoty bude určite mop so žmýkacím vedrom. Ten najkvalitnejší sa skladá z mikrovlákien, takže dlážku umyje oveľa lepšie než klasický mop či handra. Vďaka unikátnym tlakovým bodom zotriete aj zaschnutú špinu a mastnotu a pohyblivý kĺb umožní, že sa dostanete aj do ťažko
dostupných miest. Pri kúpe mopu si všimnite, či je tyč nastaviteľná na želanú dĺžku – predídete tak bolesti rúk či chrbta. Mop, ktorý si vyberiete, by mal mať k dispozícii dva druhy násad – na suché aj mokré vytieranie a jeho žmýkací systém vám umožní pohodlné a účinné žmýkanie priamo vo vedre, takže špinavej handry sa nemusíte vôbec dotýkať.

Tip  č. 4: Zapojte partnera aj deti:
Americkí vedci dokázali, že muži, ktorí pomáhajú v domácnosti, sú pre svoje partnerky sexuálne príťažlivejší. Zároveň dávajú veľmi pozitívny výchovný príklad svojim deťom. „Štúdia ukázala, že deti, ktoré svoj diel domácich prác robia spoločne so svojimi otcami, majú tendenciu byť prispôsobivejšie a spoločensky uvedomelejšie, pretože sa učia demokratickým hodnotám už v ranom veku,“ hovorí vedúci výskumu Scott Coltrane, sociológ kalifornskej univerzity. Vedci študovali výsledky celoštátneho prieskumu 3 563 detí a ich rodičov. Nikoho neprekvapilo, že muži vykonávajú celkovo menej domácich prác než ich manželky. Podľa štúdie však dosť často nakupujú a vyzdvihujú deti zo školy, občas varia a upratujú. Zároveň trávia viac času so svojimi deťmi než predchádzajúca generácia otcov. Ak muži pomáhajú s domácimi povinnosťami, ich manželky sú menej stresované a lepšie zvládajú svoje vlastné vyťaženie v práci a doma. Pomoc partnera v domácnosti vnímajú ako signál lásky, a preto sa pre nich ich muži stávajú sexuálne príťažlivejšími.

Takže ako zapriahnuť do upratovania svoju silnejšiu polovičku? Jednoduchým heslom „Upratovaním k lepšiemu sexu!“

DRUHÁ KOŽA
Keď moja teta ešte za socializmu umývala okná v gumových rukaviciach, niektorí ľudia z ulice sa na ňu pozerali ako na "reakcionársky živel, ktorý sa štíti poriadnej práce“. Dnes sme ochotné investovať do drahých krémov na ruky, míňame slušné čiastky na laky na nechty či manikúru, no používanie ochranných rukavíc je v porovnaní so svetom, do ktorého chceme patriť, stále podpriemerné. Talianske ženy používajú gumové rukavice predovšetkým kvôli vážnym obavám z chemického znečistenia, zatiaľ čo Nemky túžia mať ruky stále krásne a hebké...

U nás na Slovensku je to zatiaľ poslabšie, no aj tento, hlavne nášmu zdraviu prospešný „trend“ stále narastá, veď dôvodov, prečo ochranné rukavice používať, je hneď niekoľko: ochrana kože pred pôsobením alergénov pri práci v záhrade, pri upratovaní po nejakej činnosti, alebo proti chemickým čistiacim prostriedkom. Gumové rukavice by sa pri týchto činnostiach mali stať našou „druhou kožou“ a základnou ochrannou pomôckou nielen pri práci s agresívnymi a nebezpečnými materiálmi. Chránia naše ruky, prsty a nechty pred chemickými látkami, vodou a špinou. Na našom trhu si už dnes určite vyberiete tú správnu ochranu pre svoje ruky – aby upratovanie naozaj nebolelo!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: