Aj vy sa sama seba pýtate: Som dobrá mama?

Redakcia | 7. september 2023
Aj vy sa sama seba pýtate: Som dobrá mama?

Byť dobrou mamou je ťažká práca a je prirodzené, že sa často sama seba pýtate, či to robíte správne. Pravdou však je, že neexistuje univerzálna definícia toho, čo znamená „byť dobrá mama“.

A zase som to nezvládla a urobila krik...

Vychovávanie detí je náročné a je len prirodzené, že občas zažijeme pocity viny a neistoty. Ale nezúfajte...
Je úplne v poriadku mať svoje zlé dni a nie vždy mať dobrú náladu. Deti sú odolné a zvládnu vidieť svojich rodičov v rôznych emóciách. Je však dôležité dbať na to, ako vyjadrujete a následne zvládate  svoje emócie, a snažiť sa, aby dieťa videlo príklad zdravého zvládania situácie. Áno, nie vždy to vyjde, ale je fajn, ak to väčšinou dáte s gráciou. A ak nie, je v poriadku následne sa ospravedlniť a vysvetliť svoje rozpoloženie primerane veku dieťaťa („Prepáč, že som na teba nakričala. Dnes som mala veľmi zlý deň v práci. A potom ma vedia nahnevať aj maličkosti.“). Vedieť sa ospravedlniť nie je  žiadna hanba a dieťa vám rado odpustí. A učí sa :).

Akú mamu potrebujú deti?

Pokiaľ ide o to, akú matku deti potrebujú, každé dieťa je iné a má svoje vlastné jedinečné potreby. Niektorým deťom sa môže dariť so štruktúrovanejším a predvídateľnejším výchovným štýlom, iným sa môže dariť lepšie s uvoľnenejším prístupom. Je dôležité, aby ste svoje dieťa spoznali a zistili, čo je preňho najlepšie.
Dokonalosť je nedosiahnuteľná a treba si uvedomiť, že nikto nie je dokonalým rodičom. Je v poriadku robiť chyby a požiadať o pomoc, keď ju potrebujete. Najdôležitejšie je, aby ste svoje dieťa milovali, podporovali a boli prítomní, keď to potrebuje.

Tu je niekoľko tipov od psychológov, ako byť dobrou matkou:

Uprednostňujte svoj vzťah s dieťaťom: Nájdite si na dieťa čas a venujte mu pozornosť. Prejavte záujem o jeho život a trávte spolu kvalitný čas.
Buďte konzistentná: Deťom sa darí v predvídateľnosti a rutine. Stanovte si jasné pravidlá a dôsledky a držte sa ich.
Ukážte náklonnosť: Fyzická náklonnosť, ako je objímanie a držanie rúk, môže pomôcť posilniť puto medzi rodičom a dieťaťom.
Komunikujte: Rozprávajte sa so svojím dieťaťom a počúvajte ho. Podporujte otvorenú a úprimnú komunikáciu a uistite sa, že sa cíti vypočuté.
Stanovte hranice: Je dôležité stanoviť pravidlá a hranice pre vaše dieťa, ale buďte flexibilná a otvorená vyjednávaniu.
Buďte vzorom: Deti sa učia príkladom, preto buďte pre svoje dieťa dobrým vzorom v prejavovaní láskavosti, rešpektu a sebaovládania.
Ukážte empatiu: Pomôžte svojmu dieťaťu pochopiť a regulovať svoje emócie tým, že budete empatická a chápavá.
Postarajte sa o seba: Byť dobrou matkou znamená  starať sa aj o seba. Urobte si čas na starostlivosť o seba a uprednostňujte svoje vlastné potreby.

Dokonalá mama neexistuje 

Je normálne, že všetci robíme chyby a nie sme schopní vyhovieť všetkým potrebám našich detí vždy a vo všetkých situáciách. Dôležité je, aby sme sa snažili byť dobrými rodičmi, milujúcimi, podporujúcimi a starostlivými. Je dôležité vytvárať pevné vzťahy s našimi deťmi, komunikovať s nimi otvorene a úprimne, stanovovať hranice a pravidlá a tiež učiť ich zodpovednosti a samostatnosti. Je tiež dôležité mať na pamäti, že každé dieťa je jedinečné a má svoje vlastné potreby, takže to, čo funguje pre jedno dieťa, nemusí fungovať pre druhé.

Nemusíte byť dokonalou mamou. Ak budete robiť to najlepšie, čo môžete, ste už na dobrej ceste k tomu, aby ste boli úžasnou mamou pre svoje deti. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: