7 typov starých mám: aká je tá vaša?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 1. máj 2016
7 typov starých mám: aká je tá vaša?

S niektorými typmi starých mám to nemusí byť vždy jednoduché. Avšak s úsmevom na tvári, trochou trpezlivosti a dobrými nervami môžu rodičia prispieť k tomu, aby mali deti svoje staré mamy rady. Možno vám pomôže náš prehľad:

1.    Stará mama − generál

Možno sa na ňu spoľahnúť. Keď svoju návštevu ohlási, potom aj s určitosťou príde – ale beda tým, čo nepočúvajú jej rozkazy! Má pocit, že ak nevezme veci do svojich rúk, všetko pôjde dolu vodou. Preto chce volať učiteľke kvôli nespravodlivej známke či firme kvôli zle tesniacim oknám. Zabezpečí prospekty o Seneckých jazerách, keď zistí, že mladá rodinka si za dovolenkovú destináciu vybrala Taliansko. Stará sa o poriadok, organizuje celé dianie v rodine a premiestňuje nábytok, ak ju nechajú mladí samú v ich byte.
Čo na nej deti milujú:  Je spoľahlivá, vie krásne a dlho čítať a nenechá sa odradiť počasím – chodieva s deťmi na detské ihrisko a von v čase-nečase.
Čo si na nej cenia rodičia: Na takúto starú mamu sa možno spoľahnúť v časoch krízy. Dôležité však je, aby ste jej návštevu – pokiaľ je to možné – naplánovali vopred, potom nebudete v strese. Ak by držala žezlo vo svojich rukách príliš silno, treba jej ho z nich – jemne – opäť vytrhnúť. Ten, kto ju nechá vládnuť a riadiť bez protiopatrení, príde čoskoro o nervy.

2.    Aktívna stará mama

Vyzerá ako mamina sestra, lebo o seba dbá. Má voľno o tri týždne medzi 14. a 16. hodinou. Aktívna stará mama má plný termínovník: kurzy tanca, plávanie, fitness, divadlo, kozmetička a nový priateľ, ktorého spoznala na večierku pre seniorov (drží si však od neho odstup, lebo sa už nechce na nikoho viazať).
Čo na nej deti milujú: Aktívna stará mama je víchor a má vždy perfektné nápady – navštevuje s vnúčatami ZOO, organizuje vzrušujúce výlety a je za každú srandu – ak má, samozrejme, čas.
Čo si na nej cenia rodičia: Nikdy sa do ničoho nemieša a tipy poskytuje len vtedy, ak ju o radu požiadajú. Aktívna stará mama miluje život a svoje vnúčatá, treba však vopred naplánovať čas, ktorý má s nimi stráviť, aby sa vedela zariadiť. Výborný nápad je spoločná dovolenka: stará mama vie s deťmi podniknúť veľa zaujímavého a rodičia môžu zatiaľ oddychovať.

3.    Stará mama, ktorá vie všetko najlepšie

Zaujíma sa o svoje deti a vnúčatá. Mudrlantská stará mama kladie veľa otázok – a potom rodine vysvetľuje, ako mali riešiť všetky problémy. Keby sa jej boli opýtali skôr, nemusel  nastať problém s dojčením alebo nočným pomočovaním. A najobľúbenejšia veta tohto typu starej mamy sa začína slovom „Kedysi...“ alebo „To sa takto nerobí...“
Čo na nej deti milujú: Vie rozprávať parádne príbehy a tým oživuje históriu. Avšak aj u detí vzniká postupne so stúpajúcim vekom tendencia, že im stará mama začne liezť svojimi nekonečnými radami a poučovaniami na nervy.
Čo si na nej cenia rodičia: Prejavuje skutočný záujem. Len jej večné, často nevyžiadané rady lezú na nervy. Tu treba v prípade potreby zatiahnuť brzdu, inak tieto jej rady a tipy nikdy neskončia. Platiť by malo pravidlo, že stará mama sa môže vyjadriť aj „miešať“ do výchovy, ale rozhodnúť by mali nakoniec rodičia sami.

4.    Rozprávková stará mama

V jej dome vždy voňajú koláče. Miluje, ak môže deťom a vnukom vyvárať a vypekať, túliť sa a hrať sa s nimi. Vždy je u nej príjemne teplučko a útulne. Vždy sa poteší návšteve, často však nemá chuť sama cestovať za vnúčatami.
Čo na nej deti milujú: Deti sa u nej cítia milované a v bezpečí. S takouto starou mamou sa možno „spiknúť“ proti zvyšku celého sveta a ďalšou výhodou sú vždy nachystané lákavé dobroty. Prázdniny u nej sľubujú veľa nevšedných zážitkov.
Čo si na nej cenia rodičia: Najmä muži oceňujú výbornú domácu stravu. A jahodová či malinová marmeláda alebo zaváraniny padnú v zime vhod všetkým. U tejto starej mamy možno nájsť vždy kúsok detstva. Len občas ju treba motivovať k tomu, aby prišla na návštevu aj ona sama.

5.    Stará mama − egocentrik

Je vždy stredobodom pozornosti a je naštvaná, ak sa cíti nerešpektovaná. Vnúča plače a je uhundrané? Stará mama si hneď vzťahuje takéto správanie na seba a cíti sa odmietnutá. Vo všeobecnosti očakáva veľa a má takmer vždy skryté výčitky – bolo by lepšie, keby mávala častejšie návštevy, keby nebolo škodlivej zeleniny alebo keby boli deti v súčasnosti trochu zdvorilejšie.
Čo na nej deti milujú: Keďže chce byť vždy v popredí, nosí im väčšinou veľkolepé darčeky.
Čo si na nej cenia rodičia: Aj keď majú rodičia egocentrickú starú mamu v podstate radi, nie je absolútne možné vyhovieť jej očakávaniam. Preto bez otvoreného rozhovoru môže dôjsť k oslabeniu kontaktov, lebo večné výčitky sa nedajú počúvať donekonečna.

6.    Obetavá stará mama

Je poruke vždy, keď ju potrebujú. Má vnúča horúčku? Okamžite nabehne do lekárne a nechá prepadnúť drahé lístky na koncert. Samozrejme, rada postráži vnúčatá aj večer – pri príchode rodičov domov si však neodpustí poznámku: „Čo by ste len bezo mňa robili?“ Keď opatrí deti, upratuje i žehlí a robí ostatné veci v domácnosti. Veľa sa sťažuje a napriek tomu nechce prijať nikdy žiadne darčeky („Ach, veď ja nič nepotrebujem. Vy ste mladí, vy potrebujete peniaze.“)
Čo na nej deti milujú: Aj keď repce, je vždy tu. Nemá síce veľa času na hranie, pretože sa musí postarať o domácnosť, ale občas sa nechá prehovoriť na čítanie rozprávky.
Čo oceňujú rodičia: Možno sa na ňu spoľahnúť. A, najmä, treba ignorovať jej lamentovanie. Pretože ona skutočne podporuje rodinu v rámci svojich síl.

7.    BIO stará mama

Vnúčatá u nej môžu maľovať na stenu. Krik je tiež v pohode. Lebo deti majú šantiť a radovať sa zo života. Z obchodu vláči špaldové keksy a iné zdravé potraviny, vie však urobiť aj domácu krupicovú kašu a svoje deti dojčila (takmer) až do predškolského veku. BIO stará mama nemá ani potuchy o počítačových hrách, televízii alebo jednorazových plienkach. Vlhčené utierky sú v jej dome zakázané. Svojej vnučke kupuje pekné autíčka a vnukovi malé bábiky (kašle na zaužívané rodové stereotypy) a pre oboch tepláky, aby mohli loziť po stromoch.
Čo na nej deti milujú: U nej a s ňou sa môžu hrať a vyvádzať aj hlučne. Táto stará mama nikdy nefrfle na krik alebo špinu. S ňou možno objavovať prírodu a zaujímať sa o všetko možné. Len jedlo u nej chutí iba zriedkavo.
Čo oceňujú rodičia: Je otvorená a nechá sa presvedčiť na mnohé novinky. V konečnom dôsledku existujú aj ekologické jednorazové plienky. Aj tejto starej mame treba občas ukázať hranice, potom môže byť život s ňou pohodový.

Radi by ste typológiu starých mám ešte nejakým typom doplnili? Sme zvedaví na vaše nápady a skúsenosti so súčasnými starými mami. Svoje postrehy napíšte do diskusie.

Môže vás zaujímať:

Svokra – alebo jedno z troch...
Leto s babičkou
Keď babička nebabičkuje...


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: