ZMENA času? Riaďte sa hodinkami

Redakcia | 30. marec 2024
ZMENA času? Riaďte sa hodinkami

V noci zo soboty na nedeľu si posunieme čas o jednu hodinu dopredu, z 2:00 na 3:00 hod.

Posun času vie zamávať s pravidelným režimom detí a narušiť pravidelné rituály. Môžete síce posunúť čas spánku, jednoduchšie však je, ak sa budete riadiť hodinkami.

Dodržiavajte pravidelný čas spánku

Ak vaše dieťa ide spať o 20.00, treba ho v tomto čase šupnúť do postele, aj keď je vonku viac svetla. Narušenie režimu môže spôsobiť jeho nespokojnosť a mrzutosť. 

  • Bábätka zmenu času veľmi neriešia. Riadia sa svojimi vnútornými hodinami, podľa ktorých si regulujú čas spánku a bdenia.
  • U batoliat je to hlavne o pravidelných rituáloch, s ktorým majú ukladanie do postele spojené. Pokiaľ cez deň dodržíte rovnaký režim, aj podvečer po kúpaní a rozprávke bude vedieť, že je čas na spánok. Dva-tri dni to môže trvať, kým sa s "posunutou" hodinou vysporiada, ale osvedčilo sa viac dodržať čas spánku, ako ho posúvať podľa letného času.
  • U škôlkarov a školákov platí to isté. Deti by mali byť viac na čerstvom vzduchu, tým pádom sa aj viac unavia a vnútorný režim sa im sám upraví. 

Ak chcete zvládnuť s deťmi posun času bez zbytočného trápenia, obrňte sa dávkou trpezlivosti. Vedzte, že vaše dieťa za zmenu nemôže, takže jeho správanie by ste mali chápať, a nie naň kričať, či podľahnúť mrzutej nálade spolu s ním.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: