Vlasy robia človeka. Aké sú vlasy bábätka?

Hana Hoffmannová | 25. október 2016
Vlasy robia človeka. Aké sú vlasy bábätka?

Už bábätko pri narodení má pod pokožkou hlavy dva až päť miliónov vlasových vačkov (ak chcete folikulov, alebo ľudovo povedané korienkov). Počas života z nich vyrastajú rôzne druhy vlasov. Nazývajú sa postupne lanugo, velusové vlasy, intermediárne vlasy a terminálne vlasy.

Nie sú vlasy ako vlasy

Lanugo

sú tenké, mäkké vlasy bez drene a bez pigmentu. Nachádzajú sa len na tele nenarodených detí. Zárodok sa začína pokrývať lanugom približne štyri až päť mesiacov po počatí. V ôsmom mesiaci lanugo pokrýva takmer celé telíčko (okrem dlaní a prstov, chodidiel, pier, očných viečok, prsných bradaviek a pohlavia).

Pokiaľ sa dieťatko narodí predčasne v tomto čase, je jemnučko chlpaté. Pred pôrodom lanugo postupne opadáva do plodovej vody a jeho zvyšky spolu so sekrétom mazových žliaz tvoria belavý maz (vernix caseosa), ktorým je pokryté práve narodené bábätko. 

Velusové (tzv. detské) vlasy

nahrádzajú lanugo a väčšina detí sa s nimi narodí. Sú jemné, bez drene, pigment obsahujú len niekedy (preto sú mnohé deti po narodení svetlovlasé) a dlhé bývajú len do 2 centimetrov.

Intermediárne vlasy

sú medzistupňom medzi vlasmi velusovými a terminálnymi. Najčastejšie ich nachádzame vo vlasovej pokrývke detí približne od 1 do 10 rokov.

Terminálne vlasy,

ktoré pokrývajú hlavu v dospelosti, sú už úplne formované. Sú dlhšie, hrubšie a sýto pigmentované. Medzi 9. až 12. rokom (ešte pred pubertou) sa vplyvom hormónov na dospelé (terminálne) vlasy menia doterajšie detské (velusové) a prechodné (intermediárne) vlasy. Pred týmto obdobím sú terminálne vlasy len na obočí a riasach. 

Katka: „Po niekoľkých mesiacoch začali Agátke vlásky vypadávať a rednúť. Najviac to bolo vidieť na záhlaví, kde sa hlavička dotýkala matraca. Tam mala úplnú lysinku a na plachte som nachádzala množstvo vláskov. Vyzeralo to čudne a musím sa priznať, že mi bolo jej hrivy trochu ľúto. Dúfala som, že je to len prechodná záležitosť. Teraz už našťastie dcérke vlasy zase rastú a ja sa pomaly začínam tešiť, že nakúpim sponky a budeme skúšať prvé účesy.“

Ako a kedy sa vlasy bábätku menia?

Vlas sa netvorí vo vačku stále, ale striedajú sa obdobia rastu, pokoja a odumierania. Len v prvých mesiacoch života je rast vlasov synchronizovaný a rastú všetky naraz. Potom, zvyčajne medzi 4. až 7. mesiacom života, sa rast zastaví a všetky vypadajú. Až ku koncu prvého roku začínajú rásť prechodné vlasy, porast hlavy začína hustnúť a stabilizuje sa.

Niektoré deti sa narodia s hustou hrivou a do pol roka nemajú na hlavičke nič. U iných prebieha vypadávanie velusových vlasov tak, že si to ani nevšimneme. Pôvodná farba vlasov sa môže pri výmene zmeniť, a to veľmi radikálne – zo svetlovlasého s rovnými vlasmi sa v priebehu pol roka môže stať tmavovlasý, kučeravý chlapec alebo naopak. 

Ako umývať a sušiť vlasy bábätku?

Každý vlas tesne pod povrchom pokožky má vývod mazovej žliazky. Úlohou mazu je pokrývať vlas tenkým filmom tak, aby bol dobre hydratovaný a zároveň zvonku vodu odpudzoval. Maz dokonca obsahuje protibakteriálne a protiplesňové ingrediencie. Príroda to asi vymyslela dobre, ale my ľudia sme v tomto smere trochu nevďační a mastné vlasy považujeme prinajmenšom za neestetické. 

Detské vlasy sa v porovnaní s dospelými takmer nemastia, napriek tomu by sme im mali venovať pozornosť. Hlavičku určite nie je potrebné umývať šampónom každý deň. Stačí podľa potreby raz za 7 – 14 dní. Medzitým vlásky oplachujte len čistou vodou. 

Mokré vlasy sú zraniteľnejšie ako suché, preto by sme sa k nim mali správať čo najšetrnejšie. Nesušte deťom vlasy fénom, len jemným prikladaním osušky. Dieťa nedávajte spať s mokrými vlasmi a ani mu na ne nedávajte čiapku.

Prečítajte si: Vypadávanie vlasov po pôrode

Čo možno o vlasoch neviete

  • Na 1 cm² pokožky hlavy rastie 180 – 320 vlasov.
  • Najviac vlasov mávajú svetlovlasí ľudia – približne 120 000, ľudia s čiernymi či hnedými vlasmi majú vlasovú pokrývku tvorenú priemerne 100 000 vlasmi a najmenej vlasov majú ryšaví – približne 80 000.
  • Počet vlasových vačkov je daný už od narodenia, počas života ďalšie vačky nevznikajú.
  • Vlasy rastú tlakom bunkového delenia rovnako ako výhonky kvetín.
  • Každý deň vlasy narastú o 0,2 až 0,5 milimetra – za rok teda približne o 16 – 17 centimetrov.
  • Maximálna dĺžka, do akej je schopný vlas vyrásť, je daná geneticky. Len vzácne prekročí maximálnu dĺžku jedného metra.
  • Rast vlasov sa nedá urýchliť ani spomaliť.
  • Porast hlavy sa obnoví približne po štyroch až šiestich rokoch.
  • Priemerná hrúbka vlasu je 42 – 95 mikrometra.
  • Ženské vlasy sú silnejšie ako mužské.
  • Najrozšírenejšia farba je čierna, najmenej častá je ryšavá.
  • Farba vlasu závisí od množstva, charakteru a rozmiestnenia pigmentu – melanínu. Jeho kombináciou sa vytvárajú rôzne farebné odtiene.
  • Každý zdravý vlas unesie až 100 g, kým sa pretrhne. Všetky vlasy na hlave by utiahli až 10 automobilov. K pretrhnutiu jedného vlasu musíme vynaložiť dvojnásobok sily ako je potrebné vynaložiť na pretrhnutie rovnako silného kovového vlákna.
  • Ku každému vlasu prilieha drobnučký sval, ktorý sa chladom či pri strachu zmršťuje, a preto nám niekedy „vstávajú vlasy dupkom“.
Prečítajte si: Vlasy – koruna krásy alebo 5 krokov k pestovaným vlasom 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: