Veľká noc: Symboly, recepty a vinše

Redakcia | 19. apríl 2019
Veľká noc: Symboly, recepty a vinše

Niekoľko tipov na veľkonočné vinše a chutné recepty.

Čo znamenajú jednotlivé symboly Veľkej noci

KORBÁČ

Ide o veľmi starú tradíciu (doloženú už v 14. storočí), na Veľkonočný pondelok a utorok vraj šľahali manželia a mládenci, dievčatá vraj majú byť vyšibané, aby zostali po celý rok zdravé a uchovali si plodnosť.

Kedysi vraj mohli dievčatá oplatiť „výprask“ mužom na druhý deň na „odplatný utorok“. Pre korbáč existujú v rôznych krajoch rôzne názvy: hodovačka, karabáč, šibák, virgáč, švihár a mnoho ďalších.

VAJÍČKO

Je najstarším symbolom plodnosti, úrody, nového, stále sa opakujúceho života (už od pohanských čias), životnej sily, slnka, návratu jari a podobne.

Ako prví pravdepodobne zaviedli zvyk darovania vajíčok v období sviatkov jarnej rovnodennosti Egypťania. V minulosti sa vajíčka, ktoré boli odmenou pre šibačov, nevarili, pretože by tým vraj utrpela ich kúzelná moc. 

BARÁNOK

Symbol prichádzajúcej jari. Podľa Biblie bol obradným pokrmom Židov pred ich odchodom z Egypta, v poňatí kresťanských veľkonočných sviatkov predstavuje symbol čistej obety. 

ZAJAČIK

Nosič vajíčok (hlavne čokoládových) – tradícia je prevzatá z Nemecka. Na jar bol tento ušiačik vídaný pri ľudských obydliach, preto mu zrejme bolo pripisované roznášanie vajíčok.

Veľkonočným starým zvykom bolo „naháňať veľkonočného zajačika“ – to znamená hľadať vajíčka ukryté v poli. Zajačik je však aj symbolom chudoby, skromnosti a pokory. 
Ojedinele rozšírenú tradíciu, ktorá nemá obdoby na celom svete, predstavuje u nás, ale i v Českej republike, maľovanie kraslíc.

Najskôr sa darovali nafarbené plné, neskôr sa začali zdobiť i vyfúknuté vajíčka. Každý kraj mal svoju špecifickú techniku i vzory. Najstaršia objavená kraslica je vraj stará 2 300 rokov. 

Tip MAMA a ja
Veľmi obľúbené je farbenie vajíčok v odvare z cibuľových šúp, použiť ale môžete tiež ďalšie prírodné látky. Žltú farbu dodá krasliciam šafran, nahnedo môžu byť, pokiaľ ich ponoríte na desať minút do čierneho čaju, zelenožltý odtieň získajú vďaka harmančeku, svetlomodrý nádych im dodajú čučoriedky. Chceli by ste mať vajíčka červené, ktoré symbolizujú lásku a život? Potom ich namočte do odvaru zo šupiek červenej cibule a octu, prípadne do šťavy z červenej repy. Deti budú určite z farbiaceho čarovania nadšené! 

Tipy na veľkonočné VINŠE

Dnes už mnoho ľudí neposiela tradičné pozdravy či pohľadnice s veľkonočnou tematikou, ale dáva prednosť e-mailom či SMS a MMS-kám.

Každoročne sa však objavuje problém, „čo“ vlastne napísať príbuzným či priateľom, ktorým chcete zaželať krásne sviatky jari. Ponúkame vám zopár nápadov.
Gúľa sa k Vám tichučko veľkonočné vajíčko, prichádza len na čas krátky, zaželať Vám krásne sviatky. 

Malý zajko v tráve čupí, sleduje, jak jar sa budí, všetko živé raduje sa, na Veľkú noc hotuje sa. Privítajme sviatky jari, nech sa Vám všetkým dobre darí. 

K novej jari veľa sily, by ste v zdraví dlho žili. Na Veľkú noc veľa vody, spokojnosti a pohody.
 

Korbáč, vodu, kraslíc moc, nech prinesie Veľká noc. 

Láska Zeleného štvrtka, viera Veľkého piatka, nádej Bielej soboty a víťazstvo Veľkonočnej nedele, nech Vás posilní a naplní pokojom a dôverou. 

Na stole bahniatka a veľké dobroty,
príde i láska, vykroč jej oproti! Nepokaz nikomu tieto dni sviatočné, veď patria každému, sú predsa veľkonočné!

Želáme Vám veľa smiechu, na Veľkú noc len potechu. V pondelok veľký zhon a ženám kúpačov plný dom. Veľa vody z potoka, budú svieže do roka. 

Tradičné veľkonočné recepty

Syrek zo Spiša

Suroviny: liter mlieka, 10 vajec

Postup: Vajíčka rozmiešajte v mlieku. Hmotu priveďte do varu a miešajte len zľahka, kým nezhrudkovatie (podobne ako tvaroh) a nezhustne. Potom odstavte a nechajte trochu vychladnúť.

Gázu alebo plátno položte na sitko a pomaly preceďte – vytlačte všetku vodu! Vzniknutú hrudku do plátenka pevne zaviažte, vytvarujte bochník („hrudku“) a nechajte odkvapkať zavesený, napr. na vareche. 

Pokkrm je chuťovo neutrálny, hodí sa k slaným pokrmom i sladkej pasche.

Chutné veľkonočné kuriatka

Potrebujete: jeden tvaroh, 2-3 vajíčka, 2 trojuholníkové syry alebo ½ syra v črievku, štipku soli, lyžičku horčice, červenú papriku, čierne korenie (celé), zväzok pažítky alebo misku čerstvej žeruchy

Postup: tvaroh, nastrúhané vajíčka a syr pomiešajte spolu so štipkou soli a horčicou na masu. Potom vytvárajte guľôčky (väčšie a menšie). Väčšie guľôčky namočte zospodu v nasekanej pažítke alebo žeruche, na vrchnú polovicu dajte menšiu guľôčku. Tú ozdobte dvomi zrniečkami čierneho korenia (slúžia ako očká) a kúskom červenej papriky, čo bude zobáčik. A máte hotovú chutnú jednohubku – kuriatko! 

Viac receptov nájdete na stránke www.mamaaja.sk, v sekcii RECEPTY.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: