Tréningom mozgu k zdravej strave?

Redakcia | 1. február 2017
Tréningom mozgu k zdravej strave?

Náš mozog sa dá, vraj, vytrénovať tak, aby dával prednosť zdravému jedlu pred nezdravým. Vyplýva to z výsledkov štúdie publikovanej v magazíne Nutrition & Diabetes.

Americkí vedci z Tuftsovej univerzity v Bostone pozorovali pol roka 13 obéznych mužov a žien. Osem z nich sa v tom čase zapojilo do špeciálneho programu na zníženie hmotnosti. Zvyšní piati účastníci predstavovali kontrolnú skupinu. 

Výskumníci sa zamerali na pozorovanie časti v mozgu, ktorú pomenovali odmeňovacia. Účastníkom výskumu, ktorých zapojili do programu na zníženie hmotnosti, podávali pol roka jedlá bohaté na vlákninu a bielkoviny. Vďaka strave, ktorá mala zároveň nízky obsah uhľohydrátov, mali zostať dlhšie sýti. Práve vtedy, keď je človek hladný, totiž zvyčajne dostane chuť na nezdravé pokrmy. 

Na začiatku aj na konci výskumu sledovali výskumníci pomocou magnetickej rezonancie reakcie mozgu na obrázky zdravých a nezdravých jedál. Po šiestich mesiacoch ich mozog vykazoval výraznejšie reakcie na obrázky zdravých jedál.

Vedci tiež tvrdia, že u ľudí zapojených do výskumu, sa na jeho konci znížila citlivosť na kalorické pokrmy. „V živote to nie je tak, že by sme od začiatku milovali hranolčeky a napríklad nenávideli celozrnné cestoviny. Toto sa deje postupne, v závislosti od toho, čo jeme,“ vyjadrila sa Susan B. Robertsová zo spomínanej univerzity. Výsledky výskumu môžu podľa odborníkov pomôcť aj ľuďom, ktorí si vytvorili silnú závislosť od jedla. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: