Príde tento rok Martin na bielom koni?

Redakcia | 11. november 2017
Príde tento rok Martin na bielom koni?

Zdá sa, že tento rok sa opäť potvrdí pranostika, že Martin chodí na bielom koni. Viete kto bol Martin a odkedy sa pranostika traduje?

S menom Martin sa viaže množstvo pranostík

Dnes oslavujú všetci nositelia mena Martin a Maroš. Práve k dátumu 11. november a menu Martin sa viaže množstvo pranostík.

Pranostiky vznikali pozorovaním prírody ako kolektívne ľudové dielo. Nedá sa presne určiť obdobie ich vzniku ani autor.

Každopádne svedčia a podávajú veľmi cenné informácie o živote našich predkov. Pre deti je zaujímavá práve tá najznámejšia – o príchode Martina na bielom koni, ktorú ľudia tradujú už viac ako 130 rokov.
 
Táto pranostika signalizuje príchod skutočnej zimy a prvé snehu, ktorý deti tak túžobne očakávajú.

Prečítajte si: Zima na horách s dojčaťom

Kto bol svätý Martin?

Viete, že svätý Martin sa narodil na území dnešného Maďarska, bol synom rímskeho vojaka a podľa jeho vzoru sa sám stal vojakom?

Jazdil na koni, pretože patril do jazdeckého pluku. Práve tu je podstata pranostiky Martin na bielom koni. Biely kôň symbolizuje zimu, sneh a mráz. Kôň, ktorý pricvála znenazdajky a značí, že teplé dni sú definitívne preč a my môžeme očakávať už iba chladnejšie počasie.

Podľa etnologičky Katarína Nádaskej „s dňom Svätého Martina na vidieku začínal pokojnejší čas, čiže sa už nepracovalo na poliach, muži opravovali náradie, ženy a dievčatá začínali s pradením ľanu a konope a s páračkami peria. Hoci boli priadky doménou slobodných dievčat, priadlo a páralo sa spoločne - obyčajne celá dedina.

Otužovanie: fakty, ktoré by ste mali vedieť

Príde Martin na bielom koni tento rok?

Aktuálne dnes je v kalendári meno Martin. Podľa predpovedí počasia sa už počas tohto víkendu musíme pripraviť na ochladenie, ktoré počas nedele prinesie i prvú snehovú nádielku. Masa vzduchu, ktorá bude nad Európu prenikať bude teplotne podpriemerná. Preto sa dobre oblečte a hor sa s deťmi "čakať na prvú snehovú nádielku":)

SNOWBOARDING: Surfovanie na snehu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: