Pozor! Toto umelé sladidlo poškodzuje našu DNA

Redakcia | 7. júl 2023
Pozor! Toto umelé sladidlo poškodzuje našu DNA

Už jeden nápoj osladený sukralózou prekračuje hraničné hodnoty pre genotoxické látky, stanovené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín.

Sukralóza 

Sukralóza je syntetické sladidlo, ktoré sa bežne používa v rôznych nápojoch či sladkých potravinách. Pôvodná štúdia zaoberajúca sa jeho bezpečnosťou pre ľudský organizmus tvrdí, že naším telom prechádza bezo zmien. Nová štúdia však tieto tvrdenia údajne vyvracia (ext. zdroj štúdia).

Podľa nej sa sukralóza v našom tele mení na sukralózu-6-acetát, ktorý podľa testov na ľudských krvinkách a tkanivách ničí reťazce DNA a podporuje expresiu génov spájaných so zápalmi, oxidačným stresom a rakovinou. Poškodzuje tiež výstelku čriev, čo spôsobuje zvýšenú priepustnosť črevnej steny. To má za následok prenikanie nestrávených zložiek potravy a toxínov do krvného obehu. 

Čítajte zloženie produktov a vyhnite sa sukralóze

Vedci varujú ľudí pred konzumáciou sukralózy (ext. zdroj štúdia) a produktov, ktoré obsahuje, kým sa nepristúpi k preklasifikovaniu bezpečnosti tohto sladidla. Podľa ich tvrdení, už jeden nápoj osladený sukralózou prekračuje hraničné hodnoty pre genotoxické látky, stanovené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. 

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: